Spring naar inhoud

Kostenverlegging

29 oktober 2015

Kostenbesparen

Vroeger (ik beschik over steeds meer vroeger) gebruikten we de term stoeptegelmanagement. Als iedereen zijn eigen stoeptegel schoonveegt, dan wordt de stoep er in zijn geheel niet schoner op. De hoeveelheid rotzooi neemt tenslotte niet af, maar wordt verplaatst.

Dat gevoel heb ik ook altijd met kostenverlaging. Als we geen substantiële maatregelen nemen, dan neemt de totale troep niet af, iedereen probeert vooral zijn eigen stoeptegelkosten te verlagen. En daarom doen we alleen nog de 80% en laten we die 20% aan anderen over, ook binnen de eigen organisatie natuurlijk. We gaan kosten doorbelasten en we leggen anderen allemaal eisen op om van onze diensten gebruik te maken. Kortom, we maken het onszelf gemakkelijker en onze collega’s moeilijker. Gelukkig doet iedereen dat, zodat we het uiteindelijk elkaar allemaal moeilijker maken.

Inmiddels zijn we daarin zover doorgeschoten dat ik steeds vaker kostenverlegging versta als iemand kostenverlaging zegt. Want dat is natuurlijk wat we doen, we verleggen de kosten alleen maar: naar collega’s, naar klanten, naar partners en naar leveranciers. En we schieten er allemaal niks mee op.

Als je echt de kosten wilt verlagen, moet je ook echt gaan veranderen. De beste remedie: investeren in kwaliteit. Een heleboel kwaliteit levert enorm veel kostenverlaging op. Alles in één keer goed doen, dát levert pas kostenbesparing op, zorgen dat er geen achterstanden zijn ook. Nieuwe technologieën inzetten, data het werk laten doen, in plaats van de mensen. Allemaal zaken die de kwaliteit enorm verbeteren en daardóór de kosten verlaging.

Zullen we het dan zo afspreken? We gaan de kwaliteit verhogen en dat leidt ook nog eens tot kostenverlaging mag, maar als we dat woord niet in combinatie met kwaliteit of investeren gebruiken, dan zeggen we eerlijk: We gaan weer doen aan kostenverlegging. Dat verstond ik toch al.

 

Bart

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: