Spring naar inhoud

The crowd

De wereld wordt steeds complexer en steeds dynamischer. Concurrentie kan van de hele wereld komen, we zijn een global village geworden. Vaak is de eigen organisatie onvoldoende opgewassen tegen al die dynamiek, al die complexiteit en al die bedreigingen en concurrentie. Gelukkig is de global village niet alleen een bedreiging, maar ook een kans. Niet alleen concurrentie komt uit de hele wereld, maar ook partnerschap, creativiteit, kennis, ondernemerschap, innovatief vermogen en nog veel meer positieve eigenschappen uit de wereld zijn bereid om hun krachten in te zetten voor jouw organisatie. Als je er tenminste in slaagt om hen voor je te winnen. En als je hen wil, kan en durft in te zetten. Ter inspiratie: voorbeelden van het inzetten van de crowd.

Hoe het niet moet

Het grote risico van het inzetten van de crowd is dat het geheel een compromis wordt tussen allemaal meningen, waarbij er vast een heleboel hele goede zaten. Maar ja, een compromis heeft het in zich om het slechte van het geheel te combineren tot een slecht geheel. Probeer maar eens met zijn achten een lied te componeren voor een vriend die gaat trouwen. Het resultaat is niet om aan te horen. Een mooi (nou ja) voorbeeld van dit principe is het koningslied. Dat het zelfs op die manier veel beter kan bewijst het Metropool Orkest met de Metropole Tweetphony.

Massale samenwerking

In India werken veel goedkope arbeidskrachten in de grote stad, terwijl hun familie vaak 1000en kilometers verder weg wonen. Contant geld werd vaak naar huis gestuurd via de hawala: Het wordt net zo lang doorgegeven tot het bij de familie is. De broers Abhishek en Abhinav Sinha richtten een virtuele bank in: EKO India Financial. Je kunt bij EKO via je mobiele telefoon een rekening openen en transacties uitvoeren. Meer dan 1000 kiosken in India fungeren als bankfiliaal. Als een arbeider in de grote stad 1000 roepia wil overmaken aan zijn moeder, dan stort hij dat geld bij een kiosk. Die boekt het bij op zijn saldo. Via zijn telefoon boekt hij het geld over naar zijn moeder, die het bij haar kiosk weer opneemt. Zonder ingewikkelde rekeningen, zonder extra bankrekeningen voor mensen met weinig geld en zonder allemaal extra bankfilialen,  Op dit moment verwerkt EKO meer dan 20.000 transacties per dag met een gezamenlijke waarde van 2,5 miljoen dollar voor meer dan 700.000 klanten. Inmiddels is de dienstverlening van EKO uitgebreid met nieuwe diensten. Als je meer wilt weten over EKO lees dan Wat is er mis met Amerika? van Thomas Friedman en Michael Mandelbaum, pagina 84 tot en 86 of kijk op Wikipedia of op Linkedin.

Ook over de crowd:

Amanda Palmer, over vertrouwen, over de crowd en over geld verdienen via de crowd.

http://bit.ly/1dMYBlO

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: