Spring naar inhoud

De CIO

De CIO (Chief Information Officer) is de hoogste verantwoordelijkheid in een onderneming voor informatie en IT. Zijn (haar?) primaire verantwoordelijkheid is er voor te zorgen dat informatie en IT optimaal bijdragen aan het succes van de onderneming.

Informatie en IT zijn voor de meeste ondernemingen van groot belang, heel vaak zijn  het ze zelfs een kritieke succes factor voor het succes van de onderneming. Iedereen die in I-functie werkzaam is, zou dus met veel ambitie, met veel toewijding en in hechte samenwerking met anderen moeten samenwerken. Het is een belangrijk onderdeel van de verantwoordelijkheid van de CIO om dat voor elkaar te krijgen. Als ik CIO was, dan wist ik het wel. Dan zou mijn club een wervelend team zijn, dat de onderneming op sleeptouw nam. 

de CIO is dus niet:

  • Directeur IT: directeur IT levert een afgesproken bijdrage: Hij heeft een leveringsverplichting, al wordt van hem wel verwacht dat hij meedenkt, maar van een CIO moet meer worden verwacht dan van een directeur IT. De CIO moet er ook voor zorgen dat de onderneming weet welke informatie en IT de onderneming nodig heeft om succesvol te zijn. In het kort en in jargon: Directeur IT is alleen maar verantwoordelijk voor supply en de CIO is verantwoordelijk voor demand èn voor supply. In Amerika is de CIO meestal alleen directeur IT.
  • De informatiemanager van de onderneming. De informatiemanager heeft alleen de demand-rol en zoals we hierboven zagen, is de CIO verantwoordelijk voor demand èn supply. De CIO is wel óók de informatiemanager van de ondernemer, maar hij is dus óók nog verantwoordelijk voor supply.
  • Adviseur van de directie. De CIO heeft een duidelijk eigen mandaat. Hij is tenslotte verantwoordelijk voor de bijdrage van informatie en IT aan het succes van de onderneming. Bij die verantwoordelijkheden horen bevoegdheden: Hij mag prioriteiten stellen, hij bepaalt randvoorwaarden (arcitectuur), hij heeft visie en zet beleid uit en hij maakt keuzes. Daar mogen collega-directeuren het natuurlijk best mee oneens zijn. Ze kunnen altijd escaleren naar de CEO. Er zijn zijn tenslotte twee manieren om iemand te overtuigen: Of je overtuigt hem, of je overtuigt zijn baas.
  • Een uitvoerder die de bedrijfsstrategie moet volgen. Bedrijfsstrategie en informatie- en IT-strategie beïnvloeden elkaar. De mogelijkheden van het gebruik van informatie en het gebruik van IT, bieden de onderneming nieuwe strategische mogelijkheden. Een CIO die klakkeloos de bedrijfsstrategie vertaalt naar IT-oplossingen, doet zijn onderneming schromelijk te kort. Je denkt toch niet echt dat het een businessmanager was die de banken wees op de mogelijkheid van betaalautomaten?
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: