Spring naar inhoud

Kansenmanagement

Als ik tijdens een presentatie aan de zaal vraag bij wie er structureel aan risicomanagement wordt gedaan, dan steekt iedereen (nou ja, bijna iedereen) zijn hand op. Als ik daarna vraag bij wie er wel eens, gewoon heel soms, aan kansenmanagement wordt gedaan, steekt helemaal niemand zijn hand op.

Dat is raar, want was ondernemen niet ooit: Risico’s nemen en kansen benutten? En nu, nu de wereld volop in beweging is, nu de concurrentie groter is dan ooit, de aarde is plat tenslotte, en nu de mogelijkheden nog wel veel groter zijn, juist nu zijn veel ondernemingen verworden tot risicomijdende organisaties.

De wereldwijde concurrentie zit niet stil, er ontstaan dagelijks nieuwe potentiële partners, nieuwe mogelijkheden voor onze producten en diensten, nieuwe markten en nieuwe distributiemethoden. En nog veel meer. En wat doen wij? Wij managen de risico’s. En besparen op de kosten.

Wordt het niet hoog tijd voor gestructureerd kansenmanagement?

 

PS: Laatst zei iemand in de zaal: “Maar kansen zijn negatieve risico’s. Die zitten ook in risicomanagement.” En op de één of andere manier wil ik daar niet aan. Een Raad van Bestuur die besluit om maar eens een paar negatieve risico’s te gaan benutten…

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: