Spring naar inhoud

Cultuurverandering

Ik geloof niet in cultuurverandering

Ik heb vroeger heel fanatiek gehockeyed. Niet heel hoog, maar wel fanatiek. In het eerste team van een kleine club, zo heel veel keus was er niet. En dat maakte lui. Elk jaar weer probeerden we een cultuurverandering: twee keer trainen in de week en zaterdagavond rustig aan doen en op tijd naar bed en elk jaar mislukte de cultuurverandering.

Tot we op een keer aan het begin tegen elkaar zeiden: “Dit jaar kunnen we kampioen worden”, daar geloofden we echt in. En toen was de cultuurverandering in één keer klaar. En we hebben de cultuurverandering het hele jaar volgehouden, omdat we het hele jaar in dat kampioenschap bleven geloven.

De cultuur verander je niet door de cultuur te veranderen. De cultuur verander je door met elkaar een ambitie te hebben en daar echt in te geloven of door op een heel andere manier de samenwerking te besturen, maar ook dat moet een doel hebben.

Attitude, Behaviour, Culture, het zijn symptomen en geen beweegredenen. Het zijn gevolgen en geen oorzaken. Je moet iets heel anders veranderen dan attitude, gedrag en cultuur als je attitude, gedrag en cultuur wilt veranderen.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: