Spring naar inhoud

Fusiegeweld

Zo’n jaar of tien geleden werkte ik bij CMG. Met een paar collega’s werkte ik aan een rapport over de organisatie van business IT alignment voor CMG wereldwijd. Toen we dat bijna af hadden gingen CMG en Logica fuseren. Wij naar onze opdrachtgever: “Dit rapport moet zo snel mogelijk naar de fusiecommissie, dan kunnen ze er rekening mee houden bij de herinrichting van de nieuwe organisatie.” De reactie van onze (Engelse) opdrachtgever was:
“Anders dan jullie in Nederland denken met je rare poldermodel, gaan fusies altijd als volgt: Eerst komen van beide partijen de Warriors. Die strijden hun strijd en op een gegeven moment is er een overwinnaar. Dan sturen beide partijen hun Diplomats. Die gaan dan met elkaar onderhandelen. Als dat geleid heeft tot duidelijke afspraken, begint de tijd van de Filosophers.” Hij zwaaide met ons rapport: “Dit is een Filosophers-document. Als je dat nu inbrengt, wordt het door de Warriors verscheurd en wordt er nooit meer naar gekeken. We moeten wachten tot de Filosophers-fase begint en tot die tijd moet dit rapport rustig wachten.” En hij legde ons rapport demonstratief in de onderste la. Daarna heb ik hem niet meer gesproken.
Een jaar later werd de nieuwe organisatie bekend. Business IT Alignment was helemaal in lijn met ons rapport. Geen idee of dat kwam door ons document, ons advies was vooral heel logisch. Dat had iedereen kunnen bedenken…
Sindsdien bekijk ik fusies en verandertrajecten altijd ook door de Warriors-Diplomats-Filosophers-bril. En altijd maakt die bril me wijzer. Zodat de filosoof in mij zich kan weren in het geweld van de Warriors en verstandig is in de woordenstrijd met de diplomaten. En ik pas ga filosoferen als de tijd rijp is.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: