Spring naar inhoud
Tags

, , ,

Asterix en de IT

23 november 2015

Asterix-papyrus-van-caesarEr is een nieuwe Asterix uit, de papyrus van Caesar, en die gaat helemaal over IT. Het idee is erg leuk, de uitvoering, zoals vaker bij de nieuwe albums van Asterix, is medium. Assange (Polemix) en Wikileaks zijn het hoofdonderwerp, maar e-mail (postduiven), een soort centrale database, die helemaal vol zit en Twitter komen er ook in voor. Een Numidier heet Bigdatha, een Gallier Wifix en een Romein heet Antivirus, enfin, ik zei al dat de uitvoering matig is. Toeval of niet, maar net nu het over IT gaat, staat het leiderschap van stamhoofd Abraracourcix (die inmiddels Heroix heet) enorm ter discussie. Maar ja, toch leuk: de papyrus van Caesar gaat over IT.

Als je goed leest gaat ieder Asterix-album over wat wij altijd Business IT Alignement noemen, maar dan hoe het wel moet. Kijk maar: Abraracourcix is de Raad van Bestuur, het hele dorp, en dus ook Asterix en Obelix zijn de business en Panoramix, de druide, is de CIO. En de toverdrank, die onoverwinnelijk maakt, dat is IT. Dankzij IT zijn de Galliërs uitermate succesvol in hun dagelijkse werkzaamheden (Romeinen in elkaar slaan en everzwijnen vangen). Dan dreigt er een verstoring. Business (Asterix en Obelix) en de CIO overleggen bij de Raad van Bestuur. De discussie gaat tussen business en de CIO, maar natuurlijk neemt de Raad van Bestuur de uiteindelijke beslissing. Gedurende het hele boek werken business en IT eendrachtig samen om de bedreigingen te weerstaan, uiteindelijk met succes. Asterix en Obelix (business) zijn de helden, maar iedereen weet dat we al dat succes eigenlijk te danken hebben aan de CIO en aan IT. De spannendste verhalen zijn die waarin er iets gebeurt met Panoramix, dan is de situatie ineens uiterst penibel, straks doet de IT het niet meer.

Aan het eind van ieder album viert de hele organisatie het succes. Asterix en Obelix hebben het hoogste woord, maar de druïde wordt door iedereen gekoesterd. Want zonder hem…

Bard
Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: