Spring naar inhoud

De Business Case als routeplanner

 Kwaliteit is fit for purpose. Hoe we verandering ook vormgeven, we moeten wel de doelen kennen. Opdat we met elkaar één beeld hebben van succes en opdat we de verbetering ook daadwerkelijk kunnen richten. Want de verbetering moet natuurlijk wel optimaal bijdragen aan het succes van de onderneming. En dus moeten we het purpose kennen, het doel. Om verbetering van te richten èn om verankering van het goede te richten.

Alles wat nodig is voor het doel

Als we alleen maar wachten tot er iets goed gaat of iets fout, dan wordt verbetering wel heel reactief en afhankelijk van toeval. Leren op basis van fouten en van goede dingen is noodzakelijk, maar niet genoeg. Als alles wat we doen bijdraagt aan het doel, dan is nog helemaal niet gezegd dat we dan ook alles doen wat nodig is om dat doel te bereiken. We moeten ook actief verbeteren op basis van ambitie en op basis van een plan.

Stip op de horizon

Om verbetering vorm te geven hebben we in eerste instantie een doel nodig. Dáár willen we heen. Een stip op de horizon. Die kant willen we op. Dat is ons beeld van succes. Het mooie van een stip op de horizon is dat het een doel is en tegelijk een richting aangeeft. Die kant moet ik in het hier en nu op. Niks is meer contextvrij, alles toetsen we aan de stip op de horizon. Daar willen we uiteindelijk naartoe en dat betekent deze keuzes voor het hier en nu. Fit for purpose tot en met. Kwaliteitsverbetering in optima forma.

 Niet alle wegen leiden naar Rome

 

 Het mooie van een stip aan de horizon is dat je hem kan zien. Hij ligt heel ver weg, en toch is de richting helemaal duidelijk. Als de doelen concreter worden, dan is dat voordeel vaak weg. Als ik van Amsterdam naar Rome wil reizen, dan ontbreekt zo’n zichtbare stip, vooral omdat er zoveel concrete obstakels tussen het hier en nu en Rome zitten, maar ook omdat Rome nog zo ver weg is. Dan kan je van èlke richting wel uitleggen dat dat de weg naar Rome is. Om dat te voorkomen moet ik een routeplanning maken en dan is die route mijn reisplan. Zodat er, waar ik ook ben, steeds maar één weg is naar Rome. Ook al kan ik Rome zelf nog helemaal niet zien.

Er zijn meer wegen die leiden naar succes

Zoals er meer wegen zijn die leiden naar Rome, zo zijn er meer wegen die leiden tot succes, maar net als met Rome: Je komt er alleen maar als je één weg kiest. En dus plannen we de route naar Rome zorgvuldig in een routeplanning en plannen we de weg naar succes zorgvuldig in een business case: Als we die uitgangspunten hanteren, en we voeren die activiteiten uit, dan behalen we die (tussen)resultaten. Als we daarna deze uitgangspunten hanteren en we voeren deze activiteiten uit, dan behalen we deze (tussen)resultaten. Enzovoort. Zoals we de weg naar Rome kiezen op basis van een aantal uitgangspunten, zo doen we dat ook met de weg naar succes. Zoals de weg naar Rome bestaat uit wegen en knooppunten, zo bestaat de weg naar succes uit activiteiten en (tussen)resultaten. Een business case is een betoog: als we dat en dat doen, dan behalen we die resultaten.

De business case als routeplanner

Als ik dan echt naar Rome ga, dan houd ik de routeplanning voortdurend bij de hand. Mijn routeplanning is een routekaart geworden, een gids, die mij de weg naar Rome wijst, waar ik ook ben onderweg.

Op precies dezelfde manier hebben we de business case nodig voor de weg naar de bedrijfsdoelen en daarna naar succes van de onderneming. De business case is onze routekaart. Op elke kruising wijst de business case ons de weg. De enige weg. Waar we ook zijn, de business case bepaalt steeds weer de richting. Ook al kunnen we het bedrijfsdoel zelf nog helemaal niet zien. En dat is van belang, juist omdat er zoveel wegen zijn en juist omdat niet alle wegen leiden naar succes.

 De business case als verankering van het doel

De business case is de verankering van het bedrijfsdoel, zoals de routekaart dat is van mijn reis naar Rome. Met behulp van de business case vraag je je af, of de uitgangspunten waar de reis op  was gebaseerd nog geldig zijn. Is het doel (financieel, in tijd, anders) nog wel haalbaar in de nieuwe, gewijzigde situatie? Welke activiteiten heb ik inmiddels uitgevoerd en heb ik daarmee de verwachte resultaten gehaald? Ben ik daadwerkelijk waar ik gepland had te zijn? Wat moet ik nu doen?

Natuurlijk gebruiken we de business case, net als mijn routeplanning, ook voor de beslissing: Wil ik eigenlijk onder deze voorwaarden wel naar Rome?

Maar we gebruiken de business case vooral als routekaart en kompas voor de reis zelf: Welke keuzes moet ik op dit moment van de reis maken en welke richting moeten we nu inslaan. Zoals een routekaart bestaat uit wegen en plaatsen, zo bestaat een goede business case vooral uit dingen die onderweg van belang zijn: Gehanteerde uitgangspunten, uit te voeren activiteiten en te behalen resultaten.

 Stip op de horizon

Als je verbetert heb je behoefte aan richting. Opdat de verbetering optimaal bijdraagt aan het behalen van het doel. Niet alleen helpt de business case ons vast te stellen wat er allemaal nodig is, bovendien helpt de business case ons om alles wat we doen zo doelgericht mogelijk te doen. De business case is de vormgeving van de top-down ambitie en een belangrijk hulpmiddel voor de bottom-up verbetering. Onderweg naar succes van de onderneming verzamelen we alle fouten en alle topprestaties. Die houden we telkens weer tegen de business case aan, onze routeplanner naar succes. En zonder ooit de horizon te bereiken, worden we beter en beter en beter en beter…

John Lennon zong het al: “How can I go forward if I don’t know which way I’m facing”

2 reacties
  1. De boomers zijn onze doelgroep, de corporatieve samenwerking is wat we zoeken.
    De stip is de vergrijzing, een feit voor ons allemaal.
    Onze ambitie is om tot de meest zorgzame dienstverlener van Nederland te groeien.
    en jij / jullie?

    De Cordialis Living Group

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: