Know-why: waarom je know-how nodig hebt
Iedereen heeft inmiddels wel het filmpje van Simon Sinek gezien over why – how – what . Op die manier bekeken is know-how maar beperkte kennis. Het is kennis van het hoe. Heel nuttig, en veel nuttiger dan bijvoorbeeld know-what. Maar er is dus een vorm van waardevoller kennis, en dat is know-why. Know-why is goedbeschouwd een vorm van wijsheid, er zit klaarblijkelijk een visie achter. Al met al heb je drie soorten know:
• Know-why: Weten waarom je iets doet. Know-why vergt kennis van en begrip van een visie. Dit is onze visie en daarom doen we het zo.
• Know-how: Weten hoe je het doet. Hier zit een soort vakmanschap achter. Ik heb er verstand van, en ik weet hoe je dat soort dingen doet.
• Know-what: Weten wat je moet doen. Let op het woord moeten. Bij know-why en know-what bepaal je dingen zelf, bij know-what niet meer. Know-what is know-what-to-do. Know-what volgt instructies. Dat moeten is nodig om vooruit te kijken, anders is het geen zinvol weten. Weten wat je doet is eigenlijk niet weten, maar bewust zijn.
Als je zo naar informatievoorziening en IT kijkt, kun je de rollen één op één invullen:
• Informatiemanager en informatie/business-analist: know-why
• Vakman binnen IT: know-how
• Processenman binnen IT: know-what
Managers moeten zelf bepalen wat ze zijn: vakman of processenman. Dan weten ze meteen hoe ze moeten acteren en wat voor kennis ze moeten hebben. Maar in het algemeen geldt: Binnen de business hebben we know-why nodig en binnen IT know-how en know-what. Al zou je willen dat IT veel know-why kennis had… Ik ben wel heel erg benieuwd wat IT-ers hier van vinden.
Meer informatie over know-why vind je hier.