Spring naar inhoud

Afspraak of noodzaak

De zekerheid van onzekerheidContractmanagement

De dynamiek en de complexiteit in de omgeving van westerse ondernemingen worden groter en groter. Dat maakt ons, en vooral de managers onder ons, steeds onzekerder. En wat doe je als je onzeker bent? Je gaat op zoek naar zekerheden. En dus zetten we van alles vast: de interne samenwerking, de samenwerking met partners en leveranciers, de doelen waar we ons op richten en nog veel meer. Vastzetten heet niet voor niks zekeren. Het levert zekerheid op.

Tegelijk vrágen die dynamiek en complexiteit heel andere dingen van ons. We moeten snel kunnen reageren op veranderingen, we moeten de weg weten in een complexe wereld en we moeten kunnen rekenen op het onverwachte. We moeten vooral heel erg wendbaar zijn, daar is dat vermaledijde begrip weer.

Maar precies dat zijn we niet meer: wendbaar. Door de behoefte aan zekeren hebben we het vakmanschap opgesloten in benauwende processen, zijn we heel zuinig geweest met mandaat, hebben we de samenwerking met partners en leveranciers “geborgd” in dikke, gedetailleerde SLA’s en contracten, hebben we de compliance zo ingericht dat niemand ons meer kan verrassen. Alles, maar dan ook alles, hebben we SMART gemaakt. Dat geeft zekerheid: Als er de komende jaren helemaal niks verandert, zijn wij daar helemaal op voorbereid.

Al die SMART-zekerheden zijn vooral ook vastigheden. Het is alsof je elke dag gaat autorijden met de cruisecontrol vastgelast op 100 kilometer per uur. Wat de omstandigheden ook zijn. Of je nou helemaal alleen op de weg rijdt of dat er een file staat, of de weg nou droog is of juist heel glad, of je fantastisch zicht hebt of dat het mist, jouw plan staat vast, jouw doelen staan vast en jouw taakverdeling staat vast, want alles is SMART. En zolang er niets onverwachts gebeurt, gaat alles goed, dat weten we zeker. We zijn overal op voorbereid, behalve op het onverwachte…

Stel: je werkt samen met een partner. Je zou willen dat die partner er alles aan doet om jou te helpen succesvol te zijn. Omdat die partner daar zelf ook beter van wordt, dat lijkt erg logisch. Als er iets verandert in de wereld, dan gaan jij en die partner onmiddellijk veranderd gedrag vertonen, opdat dat succes ook daadwerkelijk wordt behaald. En tenslotte ben jij succesvol en verdient die partner heel veel geld. Aan jou. Iedereen blij en iedereen succesvol. Zo zou een partnerschap er uit moeten zien in zo’n complexe, dynamische wereld. Toch?

Vraag eens aan een paar van je medewerkers wie de vijand is. Goeie kans dat ze niet zeggen: “de markt”, of “die en die concurrent”, maar dat ze die partner noemen. En bij die partner: zelfde laken en pak. Dat is wel een veeg teken. Als dat het gevoel is, gaan jij en die partner dan daadwerkelijk samen succesvol zijn? Gaan jullie ècht samenwerken op basis van vertrouwen?  Zijn jullie ècht samen transparant naar elkaar, opdat die ander zo goed mogelijk met je kan samenwerken?  Als je iemand niet vertrouwt, kun je hem maar beter niet belangrijk maken, dat is beter dan hem vast te binden.

Alle kans dat jullie allebei proberen die ander uit te buiten, met het contract en andere papieren als basis. Alle kans dat je precies krijgt wat je hebt afgesproken, maar dat dat niet was wat je verwachtte en al helemaal niet wat je nodig hebt. Omdat het onverwachte er elke keer weer tussen komt. Het onverwachte bepaalt het verschil tussen wat je hebt afgesproken en wat je nodig hebt. Dat verschil is er altijd. Tenzij je afspreekt dat je krijgt “wat je nodig hebt”. Niet dat je probeert te voorspellen wat je nodig hebt, maar dat je afspreek dat je telkens weer krijgt wat je nodig hebt. Dan  moeten jij en je partner elkaar wel (durven) vertrouwen.

De onderneming heeft het nodig dat management, vakmensen, partners en leveranciers er samen voor zorgen dat de onderneming voortdurend op een heel goede manier met elkaar samenwerken. Natuurlijk is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt, maar als die afspraken er voor zorgen dat de onderneming juist niet krijgt wat hij nodig heeft, dan zijn dat dús niet de goede afspraken. Dan kun je maar beter afspreken dàt je krijgt wat je nodig hebt, juist omdat je niet kunt weten wàt je straks nodig hebt. Voor ondernemingen die op zeker blijven spelen, valt een keer het doek. Op zekere dag… Om het onverwachte te kunnen verwachten, moeten we iets doen waar we niet van houden: Het onzekere voor het zekere nemen. In tijden van grote dynamiek (en complexiteit) biedt onzekerheid meer zekerheid dan zekerheid. Maar is dat niet de kern van ondernemen: risico’s nemen?

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: