Spring naar inhoud

Als je toekomst al is geweest…

In de zomer twitterde @Tweetsfeiten: “De beste tijd van je leven is als de beste tijd van je leven nog moet komen”. En week later schreef @toineheijmans in de Volkskrant een mooie column over plezier en lol. Dat ging over het chagrijn van de voetballer en het plezier en de lol van de Olympische sporters. Volgens mij hebben die uitspraken met elkaar te maken. De voetballers probeerden op de EK het succes van twee jaar geleden te evenaren of te overtreffen. Ze wilden niet gewoon een goed EK spelen, nee het WK-resultaat van twee jaar geleden moest worden herhaald en dan is alles een bedreiging. Hun beste tijd lag in het verleden. Daar word je niet vrolijk van. Zelfde spelers, zelfde coach, zelfde plan, het moest een herhaling worden van toen. En toen verloren ze de eerste wedstrijd… Zo was het de vorige keer niet gegaan.

Ik ken mensen die op jonge leeftijd miljonair zijn geworden. Ze zijn zelden gelukkig. Geen toekomst meer, alleen maar een succesvol verleden. Nee, dan Bill Gates. Zijn Foundation gaat de wereld verbeteren. Nieuw plan, nieuwe toekomst. Hij heeft ambities en is gelukkig. Er is nog genoeg te doen. Epke Zonderland gaat een nieuw turnteam opbouwen en ze gaan samen succesvol zijn. Samen, als een team. Misschien gaat hij wel vier combinaties achter elkaar doen, of vijf. Nieuwe ambitie, nieuwe toekomst, nieuw geluk. Plezier, lol.

Ik was twee jaar geleden in Maleisië. Allemaal vrolijke ambitieuze mensen, al deden ze de ergste baantjes. Die deden ze met plezier omdat ze daarmee geld konden verdienen om hun echte plannen uit te voeren. Want later, dan, dan , dan… Er lag een mooie toekomst op ze te wachten.

In Nederland hebben we het zwaar. We hebben veel leukere banen dan zij in Maleisië, maar wij hebben geen toekomst, wij hebben alleen maar verleden. Wij hebben geen plannen, wij hebben heimwee, net als die voetballers. Vroeger was alles beter. Alles wordt alleen maar minder. Je wordt niet vrolijk als het goed met je gaat, je wordt vrolijk als je toekomst hebt, als je plannen hebt en ambitie. Net als die Olympiërs. De beste tijd van je leven is als de beste tijd van je leven nog moet komen.

Voor bedrijven geldt precies hetzelfde. Wat zijn de plannen? De achteruitgang remmen? Hetzelfde doen als altijd, maar dan goedkoper dan de concurrent uit China? We proberen het, maar we worden er niet gelukkig van. We moeten weer in de toekomst gaan leven. In de toekomst, daar gebeurt het. De wereld is substantieel anders. Als we alleen maar bedreigingen zien, is het verleden ons ijkpunt. Als we kansen zien, leven we in de toekomst. In de toekomst wacht het onverwachte. De enige keus die we hebben: Zien we dat als een bedreiging of als een kans? Leven we in het verleden of in de toekomst? De beste tijd van je leven is als de beste tijd van je leven nog moet komen. Denk in kansen en het plezier komt terug en misschien wel nieuw succes. De beste tijd van je leven is als de beste tijd van je leven nog moet komen.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: