Spring naar inhoud

Boeken

Boeken die je moet hebben gelezen

  1. Goede ideeën, hoe kom je erop? – Steven Johnson. Briljant boek over de bouwstenen van innovatie, vol met inspirerende voorbeelden.
  2. De aarde is plat – Thomas Friedman. Verplichte literatuur van de hoogste orde. De aarde is plat geworden, concurrentie en markten zijn wereldwijd. Eén van de meest toonaangevende boeken uit de jaren 0. Lees hier een samenvatting (uit 2007). Overigens zijn zijn boeken De toekomst is groen en Wat is er mis met Amerika? ook zeer de moeite waard.
  3. De prooi – Jeroen Smit. Net als de Ahold-affaire laat dit boek zien hoe de managementcultuur in een organisatie de hele organisatie naar de ondergang leidt. Je moet het gelezen hebben om gedrag in je eigen organisatie te kunnen herkennen. Vooral verplicht voor idealisten.
  4. Twee weten meer dan één – James Surowiecki. Slecht vertaald boek, te beginnen met de titel. De Amerikaanse titel luidt the Wisdom of Crowds, een inmiddels legenadarische term. Hoe durf je daar deze titel voor te bedenken?!! Maar goed. Een grote groep kan meer wijsheid hebben dan de som van de indivuen heeft, als er tenminste genoeg diversiteit en onafhankelijkheid is. Mooie voorbeelden, het boek stemt tot nadenken. En je moet het begrip Wisdom of Crowds tenslotte in je vingers hebben.
  5. Oorlog in Gallië – Julius Caesar. Eén van de allerbeste managementboeken en ook nog een lesje in marketing. Caesar stelt alles in dienst van het beoogde succes. Elke actie kan direct worden herleidt tot dat succes. Tegenwoordig zou het boek The six habits of Julius Caesar hebben geheten. Lees dit voor meer informatie
  6. the Long tail – Chris Anderson. Waarom we in de toekomst minder verkopen van meer. Anderson legt uit waarom internet de distributie van goederen voorgoed verandert. De longtail is een relevant begrip in de internet-wereld.
  7. China zet de wereld op z’n kop – James Kynge. Kynge beschrijft China op zo’n manier dat je er bang voor wordt, maar ook wordt gerustgesteld. Over de rol van China is de huidige economie en de huidige wereld.
  8. the Principles of scientific management – Frederick Winslow Taylor. Legendarisch boek, onze hele manier van organiseren is gebaseerd op dit boek uit 1911. De kern van het verhaal: Je moet het werk helemaal ontleden, zodat je iedereen gedetailleerde instructies kunt geven. Als je de arbeiders dan ook nog beloont op basis van prestaties, krijg je de beste resultaten, optimale winste voor de onderneming. Als jet het boek leest zitten er echter ook een bijna socialistische idealen onder. Taylor voorspelt bovendien de stijgende lijn naar steeds meer welvaart. De onderliggende concepten zijn inmiddels achterhaald, maar het boek geeft inzicht in de Anglo-Amerikaanse manier van denken.
  9. Wereldrijk voor een dag – Amy Chua. Het boek beschrijft 10 hypermachten uit de wereldgeschiedenis, hun opkomst en hun ondergang. Hypermachten, die ooit de hele bekende wereld domineerden. De Nederlandse republiek in de Gouden Eeuw is er één van. Vooral zo interessant, omdat de opkomst altijd het gevolg is van grote tolerantie tegen afwijkende ideeën en afwijkende mensen en de ondergang altijd wordt ingeleid door angst en wantrouwen. In deze tijden een les voor alle grote bedrijven.
  10. De volledige werken van Karel van het Reve. Niemand kan zo mooi met taal omgaan als Karel. Erudiet en eenvoudig, ter zake doende en lichtvoetig, alles betwijfelend en overtuigend. Niet populair bij het grote publiek, want zegt hij zelf: Dat zijn dingen die men een schrijver niet gauw vergeeft: humor, geen kak en leesbaarheid.

Andere mooie boeken zijn:

Het land is moe – Tony Judt. Mooi pleidooi voor vertrouwen en tegen het nihilistische individualisme van rechts. (♥ ♥♥)

Steve Jobs de biografie – Walter Isaacson. Mooi beeld over de opkomst, de neergang en de opkomst van Apple en de rol van Steve Jobs daarbij. En ook: Hoe het komt dat Apple zo innovatief is. (♥♥♥)

Ondernemers zijn ezels – Paul Fentener van Vlissingen. Overtuigend verhaal van een rasondernemer, erg Rijnlands. Dat van die ezels blijkt trouwens een compliment te zijn. Zou verplichte post-MBA kost moeten zijn.  (♥♥♥)

Moesson van Robert Kaplan. Prachtige beschrijving van de wereld rond de Indische Oceaan (Oost-Afrika, Oman, Iran, India, Bangla-Desh, Birma, Thailand, de Straat van Malakka, Indonsesië en vooral een heleboel India en Chian. Kaplan legt uit waarom de Indische Oceaan de toekomstige machtsverhoudingen in de wereld gaat bepalen en beschrijft de geschiedenis, de status en de invloed van alle afzonderlijke landen. Inclusief mooie reisverslagen.(♥♥♥)

Managing Complex Governance Systems. – Dynamics, Self-organization and Coevolution in Public Investments

–  Geert Teisman en anderen. Dit boek beschrijft de invloed van de omgeving op overheidsveranderingen en -projecten. Op http://www.academischeboekengids.nl/do.php?a=show_visitor_artikel&id=934 staat een boekbespreking. Belangrijke conclusies:

  • Doordat er zo veel verschillende belangen zij en doordat die belangen ook nog eens verschillen in de tijd, moet een project, om goedkeuring te verkrijgen jarenlang en structureel de voordelen overdrijven en de nadelen baggatelliseren. Resultaat: een bij voorbaar kansloze opdracht: Te veel verwachtingen en te weinig budget.
  • Doordat er zo veel verschillende belangen zij en doordat die belangen ook nog eens verschillen in de tijd, kan een project eigenlijk alleen maar succesvol zijn als……. je het niet plant

Mooi en erg duur boekje (pocketformaat), aan wie heb ik het ook alweer uitgeleend? (♥♥)

Huh?! van Berthold Gunster. Een boekje vol verrassende en inspirerende aanpakken en voorbeelden. Om problemen op te lossen of eigenlijk juist niet. Door het probleem niet als probleem te erkennen, kom je veel verder, dàt is de eigenlijke boodschap. Leest heerlijk, het begin  is beter dan het einde. (♥♥)

Zwaarden, paarden en ziektekiemen van Jared Diamond. een boek dat de geschiedenis, en de dominante rol van Eurazië, verklaart op basis van omgevingsfactoren. Fascinerend en overtuigend betoog. De eerste helft is geweldig, de tweede net effe minder, de verrassingen staan in de eerste helft (♥♥)

Het begint met een idee, van TEDxAmsterdam, met een samenvatting van een heleboel TED-lezingen. Het boekt lokt je vanzelf naar allerlei Youtube-filmpjes van TED-lezingen. Gekregen van Tim Wiegel voor mijn verjaardag. Dat zijn cadeaus waar je wat aan hebt. Zeer inspirerend.(♥)

Samen slimmer van Maurits Kreijveld. Mooi overzicht van de wereld van de wisdom of crowds, maar niet inspirerend genoeg om echt heel goed te zijn. Vooral in het begin heeeel erg informatief, met goede historie en goede definities.(♥)

Het generatieraadsel van Aart Bontekoning. Mooi overzicht van de verschillende generaties met hun eigen kenmerken en wat al die generaties met hun eigen  ontwikkelingen doen met de geschiedenis, het heden en de toekomst. Ik vind het meer een naslagwerk dan dan een leesboek. Beetje saai, bija wetenschappelijk  geschreven, het had van mij wel wat meer dartelheid mogen hebben.(♥)

Boeken die ik nu aan het lezen ben (en die dus mijn Twitter-gedrag erg beïnvloeden):

  • Hier wordt je slimmer van, van Edge.org. Net zo’n stortvloed aan nieuwe ideeën als Het begint met een idee..
  • Wikinomics, door Don Tapscott en Anthony Williams, vol goede voorbeelden over samenwerking op het internet. Beetje oud inmiddels, maar nog verrassend informatief en actueel.
  • Een tikkeltje apart. Liber Amicorum voor Remko van der Pols. Remko is in december overleden en een aantal vakbroeders (34) hebben in het voorjaar ieder een verhaal over/voor Remko geschreven. Een wilde verzameling met soms heel mooie en ontroerende bijdragen.
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: