Spring naar inhoud

Trends

flatearthDe aarde is plat geworden, zoals Thomas Friedman schreef in 2005 en dat verandert anders. Of het nu gaat om klanten, partners of concurrenten, de hele wereld is het speelveld geworden. En daarmee is alles anders geworden. Ondernemen is weer ondernemen geworden: risico’s nemen en acteren op het scherp van de snede. We zitten in een “struggle for life”, helemaal op zijn Darwiniaans. En dat betekent survival of the fittest. Er is alleen maar ruimte voor wie zich het best kan aanpassen aan de omstandigheden.

Westerse bedrijven konden zich lang handhaven met de ideeën van Taylor en MBA. De focus lag op schaalgrootte creëren, sturen op betrouwbaarheid en efficiëntie, waar nodig ook nog op effectiviteit. Veel structuur, weinig ruimte, dat was jarenlang het adagium. Samenwerking in bedrijven ging steeds minder lijken op wat we buiten ons werk normaal vinden. Samenwerking binnen bedrijven werd steeds ingewikkelder en ondoorzichtiger. Waarom eigenlijk? Tot zoveel succes heeft dat de laatste jaren niet geleid.

De dynamiek en de complexiteit in de wereld dwingen ons om onze onderneming anders in te richten. We moeten op een andere manier samenwerken, we moeten wendbaar worden en we moeten voortdurend vernieuwen. Survival of the fittest. Wie zich niet aanpast, sterft uit.

Daarover gaat deze site. Over succes in de platte wereld. Met eenvoudige voorbeelden, heldere metaforen, verklarende modellen en eenvoudige lijstjes. Maar ook met verwijzingen naar mooie artikelen en filmpjes van anderen en met verhelderende citaten van mensen die het mooi hebben gezegd. De belangrijkste thema’s zijn samenwerkingorganiserenwendbaarheidinnovatie en informatiemanagement. Complexiteit kun je het best, moet je zelfs, bestrijden met eenvoud. Op deze site kun je eenvoudige steun vinden op die gebieden.

En je kunt je mening geven. Ben je het (niet) eens met wat hier staat? Heb je aanvullingen? Heb je mooie blogs gelezen of filmpjes gezien? Een mooi succesverhaal gehoord? Weet je een mooi en toepasselijk citaat? Laat het me weten, dan kunnen we het hier een mooi plekje geven. Als het tenminste past bij de thema’s van deze site.

Belangrijke begrippen zijn in ieder geval de crowd, loyaliteit, nieuwsgierigheid, schaalvoordeel, succes, vakmanschap en vertrouwen. Welke begrippen vind jij nog in dit rijtje thuishoren?

2 reacties
 1. Dag Bart,
  Ik zou nog het onderwerp ‘ontmoeten’ aan je rijtje willen toevoegen.
  Omdat we in een verandering van tijdperk zitten dienen we ook de faciliterende ‘omgevingen’ opnieuw te benaderen.
  Succes met je uiteenzettingen!

  • Bart Stofberg permalink

   Hoi Ruud,

   je hebt gelijk ontmoeting is een belangrijk punt. Het is een uitermate belangrijk onderdeel van alle genoemde punten, al helemaal van samenwerken en innovatie. Binnen alle genoemde thema’s speelt ontmoeting een belangrijke rol. Vandaar dat je het (ten onrechte?) niet op het hoogste niveau aantreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: