Spring naar inhoud

De slag om de telefooncentrale

Wat tegenwoordig vaak de Facilitaire Dienst heet, heette vroeger meestal Algemene Zaken (AZ). Algemene Zaken was verantwoordelijk voor onder andere de kantine, de receptie, het gebouw, en ook voor de telefooncentrale. In de jaren 90 werd de scheiding tussen de telefooncentrale en de IT steeds kleiner. Er ontstond toen eerst een meningsverschil tussen AZ en IT, toen een conflict en later een heuse strijd. AZ wilde de heerschappij over de telefooncentrale houden en IT wilde die veroveren. Uiteindelijk heeft IT die slag gewonnen. En er was natuurlijk nog veel meer communicatietechnologie.
Triomfantelijk ging IT zich vanaf dat moment ICT noemen. Informatie èn Communicatie Technologie. Haha, wij hebben de telefooncentrale gewonnen! In de rest van de wereld bleef iedereen gewoon IT zeggen, maar wij in Nederland waren ineens van I èn van C. En we houden vol, ook al is het allemaal alweer bijna 20 jaar geleden. Het doet allemaal een beetje denken aan de medailles van generaal Kim Jong-il. Zullen we eindelijk een keer ophouden met dat kinderachtige gedoe en weer gewoon IT zeggen?

Of zullen we ons meteen realiseren dat technologie voor nog veel meer wordt ingezet dan voor beheer van de informatie of voor communicatie, maar ook voor bedrijfsvoering, voor beveiliging, voor van alles met kennis, voor samenwerking met anderen binnen en buiten de organisatie, voor het inzetten van de crowd, voor, ja eigenlijk van alles dat moet bijdragen aan het succes van de onderneming. Zullen we ons van de ene op de andere dag voortaan Business Technologie noemen? Dan slaan we twee vliegen in één klap: We zijn af van die potsierlijke C en met de nieuwe naam laten we zien dat we het snappen: Het gaat er niet om wàt we doen, maar voor wìe we het doen.
Niet meer ICT zeggen, ook niet IT, maar gewoon Business Technologie. En er naar handelen.

4 reacties
 1. Ik ben het gedeeltelijk met je eens. De strijd tussen FZ en IT voor de telefonie is eigenlijk pas begonnen rond 2001, toen de eerste IP telefonie omgevingen opkwamen. En dat gaf een probleem met de traditionele scheiding tussen FZ en IT omdat telefonie nu immers een datatoepassing werd. Maar de term ICT stamt van voor die tijd. Al in 1992 noemde het bedrijf waar ik toen werkte zichzelf ICT adviesbureau. En telefonie was in die tijd nog echt een zaak van de Facilitaire Dienst.
  Waarom wij ICT gebruiken en de Engelstalige landen IT, weet ik niet. Wij noemden ons ICT adviesbureau omdat wij ons specifiek bezighielden met het netwerk, de infrastructuur. Alles tot en met het server OS. Maar niet met applicaties. Dat was het gebied van de IT advies bureau’s. Wij hielden ons bezig met de communicatie tussen systemen, IT hield zich bezig met de functionaliteit van de informatie systemen. Dat was en is nog steeds een wezenlijk verschil. En voor mij is het verschil tussen ICT en IT dus logisch.

  Overigens zou ik als nieuwe term FT gebruiken: Faciliterende Technology, Het hoeft immers niet direct met de Business verband te houden, bv als personeel gebruik maakt van Social Media. Het gaat erom dat de gebruiker op een voor hem of haar zinvolle wijze gefaciliteerd wordt, vandaar dus Faciliterende Technologie.

  • FT is een beetje in het verlengde van Nicolas Carr “IT doesn’t matter”, IT als faciliteit. Maar IT is in hoge mate bepalend voor het concurrerend vermogen van de onderneming. Daarom vind ik BT een betere term dan FT.

 2. Als je kijkt naar wat gebruikers binnen een organisatie aan IT middelen gebruiken, zal je zien dat 80% niet specifieke business gerelateerd is (KA, Internet, Social Media, etc), en dat van de resterende 20% (ERP/HR/CRM met name) er gebruik wordt gemaakt van wederom 80% standaard functionaliteit van het gekozen pakket en slechts 20% daarvan specifiek voor de business ontwikkeld is. Dat is dus maar een heel klein beetje. Hoewel mensen vaak denken dat IT het verschil maakt, is dat met de opkomst van cloud diensten eigenlijk steeds minder het geval. Het gaat er niet om welke IT middelen er in gezet worden, het gaat erom hoe de mensen binnen de organisatie de veelheid aan middelen inzetten en gebruiken.
  Als je de term BT gebruikt, denk ik aan het laatste, het hoe. De term FT is meer de keuze die je maakt uit de middelen die ingezet worden, dus het wat.

 3. Wauw ik kende de historie van IT en de strijden tussen IT en AZ nog niet, haha. Leuk geschreven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: