Spring naar inhoud

Info Mgt

De CIO

De CIO (Chief Information Officer) is de hoogste verantwoordelijkheid in een onderneming voor informatie en IT. Zijn (haar?) primaire verantwoordelijkheid is er voor te zorgen dat informatie en IT optimaal bijdragen aan het succes van de onderneming.

de CIO is dus niet:

  • Directeur IT: directeur IT levert een afgesproken bijdrage: Hij heeft een leveringsverplichting, al wordt van hem wel verwacht dat hij meedenkt, maar van een CIO moet meer worden verwacht dan van een directeur IT. De CIO moet er ook voor zorgen dat de onderneming weet welke informatie en IT de onderneming nodig heeft om succesvol te zijn. In het kort en in jargon: Directeur IT is alleen maar verantwoordelijk voor supply en de CIO is verantwoordelijk voor demand èn voor supply. In Amerika is de CIO meestal alleen directeur IT.
  • De informatiemanager van de onderneming. De informatiemanager heeft alleen de demand-rol en zoals we hierboven zagen, is de CIO verantwoordelijk voor demand èn supply. De CIO is wel óók de informatiemanager van de ondernemer, maar hij is dus óók nog verantwoordelijk voor supply.
  • Adviseur van de directie. De CIO heeft een duidelijk eigen mandaat. Hij is tenslotte verantwoordelijk voor de bijdrage van informatie en IT aan het succes van de onderneming. Bij die verantwoordelijkheden horen bevoegdheden: Hij mag prioriteiten stellen, hij bepaalt randvoorwaarden (arcitectuur), hij heeft visie en zet beleid uit en hij maakt keuzes. Daar mogen collega-directeuren het natuurlijk best mee oneens zijn. Ze kunnen altijd escaleren naar de CEO. Er zijn zijn tenslotte twee manieren om iemand te overtuigen: Of je overtuigt hem, of je overtuigt zijn baas.
  • Een uitvoerder die de bedrijfsstrategie moet volgen. Bedrijfsstrategie en informatie- en IT-strategie beïnvloeden elkaar. De mogelijkheden van het gebruik van informatie en het gebruik van IT, bieden de onderneming nieuwe strategische mogelijkheden. Een CIO die klakkeloos de bedrijfsstrategie vertaalt naar IT-oplossingen, doet zijn onderneming schromelijk te kort.  Je denkt toch niet echt dat het een businessmanager was die de banken wees op de mogelijkheid van betaalautomaten?

De informatiemanager

Een informatiemanager is er voor verantwoordelijk dat informatie en IT optimaal bijdragen aan het succes van de business unit. een informatiemanager is succesvol als dat lijkt. Het succes van de informatiemanager is gebaseerd op zes kritieke succes factoren:

  1. Weten wat nodig is
  2. Afspreken wat nodig is
  3. Krijgen wat nodig is
  4. Samenwerken op basis van vertrouwen
  5. Zelfbewust gedrag
  6. Transparantie van beleid en besluitvorming

Zoals je kunt zien, gaan de eerste drie over de inhoud en de tweede drie over gedrag. Zo is ook maar net. Het succes van een informatiemanager wordt voor een deel bepaald door zijn beheersing van de inhoud en voor een deel in zijn/haar gedrag. De zes kritieke succes worden verder toegelicht in De KSFs van informatiemanagement.

Functioneel beheer

Samenwerking

Al met al heeft de onderneming recht op een demand team dat de belangen van de business (unit) uitstekend behartigt. Zo goed als je van supply mag verwachten dat het “on demand” kajn acteren, zo goed mag je van demand verwachten dat het “on demand” levert. Demand on demand zou je zelfs kunnen zeggen (engelstalig).

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: