Iedereen is een rat, linksom of rechtsom
Al tientallen jaren geleden hebben ze een keer een experiment gedaan met ratjes. Een bovenaanzicht van de opstelling zie je hiernaast. Een stuk of tien ratjes zat in een ruimte, die was afgesloten met een hekje (de stippellijn). Het hekje gaf toegang tot een gang die splitste. Als je naar links ging stond er voedsel, als je naar rechts ging, was er niets. Eén keer per dag ging het hekje open. Na een paar dagen wisten de ratjes dat er links aan het eind van de gang eten stond. En na een paar dagen was het steeds hetzelfde ratje dat daar als eerste aankwam. En het was steeds hetzelfde ratje dat daar als tweede aankwam en hetzelfde ratje dat als derde aankwam.
Toen op een zekere dag het eten rechts stond, waren dezelfde ratjes zoals altijd als eerste op de oude plaats, links. En ze hadden geen idee… Alleen de ratjes die altijd als laatste bij het eten kwamen, bleken in staat om de nieuwe plek van het eten te ontdekken.
Er blijken twee soorten ratjes te bestaan. Ratjes met een sterke focus. Die zijn snel bij hun doel, maar hebben verder helemaal niks gezien. En ratjes die nieuwsgierig zijn. Die zijn wat later bij hun doel, maar ze hebben wel veel meer gezien. Bijvoorbeeld dat er ook een weg was naar rechts. De weg naar nieuw eten. En met mensen is het net zo.
Die ratjes van de linkerkant, dat zijn goede projectleiders. Sterke focus op het doel en dat halen ze dan ook. Maar die ratjes van de rechterkant, die zijn nieuwsgierig, die zijn veelzijdig, die ontdekken nieuwe wegen. Gevraagd en ongevraagd, als je ze maar een beetje ruimte geeft, en tijd. Die ratjes van de rechterkant, die dragen bij aan innovatie en die komen met creatieve oplossingen.
Die ratjes van de linkerkant, kortom, zorgen er voor dat het vandaag goed gaat met je onderneming. Die ratjes van de rechterkant zorgen er voor dat het over een jaar goed gaat met je onderneming. Als je ze maar een beetje de ruimte geeft. En als je ze maar niet behandelt als slechte ratjes van de linkerkant…