Spring naar inhoud

De IT-organisatie

De IT-organisatie is er voor verantwoordelijk dat IT optimaal bijdraagt aan het succes van de onderneming. Daarvoor moet IT enerzijds gewoon goed leveren, IT moet een goede en betrouwbare supplier zijn, maar IT moet ook meedenken met de business, zich afvragen welke IT-oplossingen de onderneming beter in staat stellen succesvol te zijn. Vanuit de supplier-rol mag je, in overleg met je opdrachtgever, natuurlijk best regels stellen aan het gebruik van je diensten, maar je mag daar niet in doorschieten! 

Meedenken kan ook heel erg gemakkelijk ontaarden. voor je het weet denk je niet mee met je opdrachtgever, maar denk je vóór je opdrachtgever. Meedenken is goed, maar je mag daar niet in doorschieten!

Zowel met leveren als met meedenken is het risico groot dat het ontaardt en dat je er in doorschiet. Voor je het in de gaten hebt, is IT verworden tot een Politbureau en dan wordt IT ineens de vijand van bijna iedereen in de onderneming.

De toekomst van de IT-organisatie

We leven in tijden van grote veranderingen. De economische crises en de opkomst van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, Indië en China) veranderen de spelregels. Brandstoffen, grondstoffen, voedsel, en zelfs water: Van alles ontstaan er tekorten. Ondernemingen moeten en willen steeds vaker duurzaam zijn. Internet verandert alles, onder meer door de opkomst van social media. De dynamiek in deomgeving van ondernemingen neemt toe, evenals de complexiteit. Die omgeving stelt heel steeds weer andere eisen aan ondernemingen. En die ondernemingen gaan heel andere eisen stellen aan hun it-organisaties. Steeds vaker worden aan IT-organisaties tegenstrijdige eisen gesteld: voorspelbaar èn wendbaar, stabiel èn vernieuwend, goedkoop èn innovatief. Om zich te handhaven moet IT keuzes maken en een goede balans vinden tussen oude en nieuwe waarden.

Deel 1: Processen of vakmanschap: Aangemoedigd door Nicolas Carr (IT does’t matter) kiest IT vanaf de jaren 90 voor processamenwerking. In strak georganiseerde processen levert IT gestandaardiseerde producten en diensten. dat maakt IT tenslotte  gemakkelijk benaderbaar, voorspelbaar, betrouwbaar, betaalbaar, controleerbaar (compliance!), planbaar en in zekere zin ook nog eens sneller. In al dat procesgewend is vakmanschap alleen erg in de verdrukking gekomen. En juist dat vakmanschap hebben we nodig als we wendbaar willen blijven: De McDonaldisering van IT.

Deel 2: Afgesproken of nodig: De dynamiek en de complexiteit in de omgeving van Westerse ondernemingen worden groter en groter. Dat maakt ons, en vooral de managers onder ons, steeds onzekerder. En wat doe je als je onzeker bent? Je gaat op zoek naar zekerheden. Voor de zekerheid zetten we van alles vast: de interne samenwerking, de samenwerking met partners en leveranciers, de doelen waar we ons op richten en nog veel meer. Afspraak = afspraak, contract = contract. Als er de komende tijd niks verandert, zijn wij daar helemaal op voorbereid. Maar als het onverwachte gebeurt, dan hebben we andere dingen nodig, dan we hebben afgesproken: De zekerheid van onzekerheid.

Business IT Alignment

IT managed as a business, dat was in 2004 een nieuw idee. En dan moet IT natuurlijk ook op een goede manier met zijn klanten omgaan. Dat is meestal niet het geval. De klant vindt IT star, onvoorspelbaar en duur, IT vindt de klant kortzichtig en wispelturig. In plaats van samen het bedrijfsbelang na te streven, staan klant en IT als kemphanen tegenover elkaar. Toen al, in 2004, en nu vaak nog steeds. Mijn allereerst artikel De vier pijlers van Business IT alignment. En nog steeds meer dan waar. De vier pijlers van BITA: Communicatie, een zelfbewuste, initiatiefrijke IT-afdeling, strategische afstemming en portfoliostructuur en inrichting. Met een hele mooie tekening van Peter van Straaten, typerend voor service management.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: