Spring naar inhoud

De cloud of de crowd

De clowd

Capaciteit is niet zo schaars

De wereld om ons heen is complex en dynamisch en dat wordt elke dag erger. Vaak is de eigen organisatie onvoldoende opgewassen tegen al die dynamiek, al die complexiteit en al die bedreigingen en concurrentie. Gelukkig is er tegenwoordig ook buiten de organisatie voldoende capaciteit die de onderneming in kan zetten. Sterker nog: Buiten de onderneming is veel meer en veel betere capaciteit beschikbaar dan er binnen. Maar die moet je dan wel willen, kunnen en durven in te zetten.

Technische capaciteit

De wereld is tegenwoordig één groot netwerk geworden. De oneindige inzet van oneindig veel dienstverlening kun  je tekenen in de vorm van een wolkje: de cloud: In die cloud kun je goedkoop en gemakkelijk opslagcapaciteit huren en verwerkingscapaciteit. En heel veel verschillende functionaliteit in de vorm van applicaties (“Apps”).  Je hoeft niet eens de eigenaar te zijn om die capaciteit en functionaliteit te kunnen gebruiken  en je bent ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud. Dat scheelt een heleboel geld en een heleboel aandacht, die je kunt besteden aan je concurrerend vermogen.

Legacy

Vroeger moest je al die dingen zelf doen. Dat kostte veel tijd en omdat we er vaak ook niet zo goed in waren, was de kwaliteit erg wisselend. Met de resultaten daarvan zitten we vaak nog steeds en met enig gezucht noemen we dat onze erfenis. De cloud maakt alles gemakkelijk. Het kan ons niet schelen hoe ze het doen, alleen de interactie telt. De cloud is gebaseerd op virtualisatie en daarmee worden erfenissen veel vluchtiger. Natuurlijk heeft de cloud ook zo zijn risico’s, bijvoorbeeld op het gebied van betrouwbaarheid, beveiliging en privacy (Amerikaanse wetgeving).  Daar staat tegenover dat de cloud uitermate schaalbare oplossingen biedt en flexibel is in te zetten en dat geldt nou juist niet voor legacy.

Excel

Alleen moeten we wel heel erg uitkijken dat cloudoplossingen over een paar jaar niet ook een nare erfenis worden. Het risico van de cloud, en van het gemak waarmee iedereen cloudoplossingen het bedrijf binnenhaalt, is natuurlijk dat, als we niet uitkijken, we straks een heleboel cloudoplossingen hebben, die niet aan elkaar zijn gekoppeld, waar veel belangrijke kennis en gegevens in zijn opgeslagen, die niet goed worden onderhouden. Oplossingen dus, waar we niet mee kunnen werken, maar die we ook niet kunnen missen. Zeg maar wat we in het verleden met Excel hebben gedaan. Ook zo’n hulpmiddel waar je de gebruikers de vrije hand moest geven en nu vaak een bron van zorg en menig complexiteitsreductieprogramma.

 Met verstand

We moeten die cloud dus wel met verstand gaan gebruiken. Een visie op de cloud is dan wel het minste. Die visie moet leiden tot strategie en beleid. We moeten nadenken over samenhang: Hoe gaan we gegevens uit de verschillende apps aan elkaar koppelen en hoe blijven we toch wendbaar? Er is geen ontkomen aan: We moeten er een eigen en expliciete mening over hebben.

Menselijke capaciteit

crowdMaar we moeten niet vergeten dat er nog veel meer capaciteiten buiten de onderneming bestaan, die we, net als de cloud, kunnen inzetten voor de onderneming. De wereld is tegenwoordig één groot netwerk geworden. In dat netwerk kun je goedkoop en gemakkelijk mensen betrekken bij wat je maar wil. Mensen met creativiteit, kennis, ondernemerschap, innovatief vermogen, handige middelen en echt geld. En met nog veel meer. Je hoeft ze niet eens in dienst te hebben om die capaciteiten te kunnen gebruiken  en je hoeft ze ook niet te onderhouden. Dat scheelt een heleboel geld en aandacht, die je kunt besteden aan je concurrerend vermogen.

De crowd

Veel bedrijven doen dat al. Lego laat iedereen mee-ontwerpen aan zijn bouwdozen. Slimme vakmensen en ingenieurs ontdekken daadwerkelijk nieuwe goudaders voor Goldcorp en daar worden ze ook nog eens heel erg rijk van. EKO laat in India kiosken fungeren als bankfilialen, zodat iedereen overal geld kan storten, mobiel overmaken en opnemen. Via crowd funding verworden veel kleine investeerders tot één grote. Enzovoort… De crowd kan zorgen voor relevante en onderscheidende vernieuwing.

Legacy

Vroeger moest je iedereen aannemen voor het leven.  Met de resultaten daarvan zitten we vaak nog steeds. Ook een erfenis, maar dan eentje die nog harder zucht dan wij. Gelukkig kunnen we terugvallen op de crowd. Met de crowd bouwen we een nieuwe virtuele organisatie, bijna zonder erfenis. Natuurlijk heeft de crowd ook zo zijn risico’s. Geven we niet te veel kennis weg, kunnen we wel vertrouwen op de inbreng van mensen die we niet kennen? Daar staat tegenover dat de crowd uitermate schaalbare oplossingen biedt en flexibel is in te zetten en dat geldt nou juist niet voor die legacy.

Met verstand

We moeten die crowd dus wel met verstand gaan gebruiken. We hebben geen keus. Ook voor de crowd moeten we visie, strategie en beleid opstellen. Maar twee dingen staan vast: Zonder de cloud worden we duur en misschien wel té duur. Maar zonder de crowd weten we minder en worden we minder creatief, minder wendbaar, minder innovatief, minder ondernemend en minder slim. Zonder de crowd worden we minder concurrerend. En dat kun je je in deze wereld niet meer veroorloven.

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: