Spring naar inhoud

Domme organisaties doen niet alleen domme dingen…

29 juni 2015

Steeds meer organisaties maken steeds meer gebruik van de informatie waar ze over kunnen beschikken. Zij realiseren zich dat ze goud in handen hebben: hun informatie. En dat ze dat goud moeten en kunnen verzilveren. Intelligente organisaties doen aan business intelligence, de naam zegt het al. Ze stellen zich verstandige vragen en laten allerlei tools daar eenvoudige en zinvolle antwoorden op geven. Na een paar keer hebben ze het al geroutineerd over BI.

De echte slimmeriken gaan nog een stukje verder. Die realiseren zich namelijk dat ze naast het goud in hun handen nog twee soorten goud binnen bereik hebben: de informatie waar ze op de één of andere manier aan kunnen komen en steeds meer big data tools die die informatie nog veel creatiever en veel effectiever kunnen verzilveren dan BI.

BI hanteert namelijk een oude manier van denken: eerst een vraag stellen en dan het antwoord zoeken. Bij big data gaat dat anders. Soms begint dat met het antwoord en moet je er alleen nog een passende vraag bij vinden, steeds vaker begint het met allerlei experimenten en ontstaan er werkendeweg een vraag en een antwoord die passen bij de betreffende organisatie: ha, we hebben ons goud weer eens mooi verzilverd.

Je kunt die informatie gebruiken om je klanten beter te leren kennen en om ze beter te snappen. Je kunt die informatie ook gebruiken om je klanten betere, op maat gesneden, dienstverlening te leveren, zelfs of misschien wel juist als je ze niet kent. Je kunt je processen in extreme mate verbeteren door gebruik te maken van die informatie, bijvoorbeeld door betrouwbare klanten en stakeholders anders te behandelen dan onbetrouwbare klanten, en weer: zelfs als je ze niet kent. Hoe dan? Door informatie op een big data achtige manier in te zetten.

Zo bekeken kun je dus een heleboel domme dingen doen: niet uit je eigen informatie halen wat er in zit. Niet genoeg kijken aan welke informatie je verder nog kan komen. Onvoldoende experimenLeren. De moed opgeven als experimenLeren de eerste keren niks oplevert. Het allemaal helemaal zelf doen, zonder hulp van experts. Gericht sturing geven aan het BI-proces, zodat je alle creativiteit er uit haalt. Denken dat balanced score cards een goede manier zijn om richting te geven. De moed opgeven en denken dat de markt even tegenzit, maar dat we dat met extra bezuinigen wel overleven.

Iedereen doet weleens domme dingen. Zoals Einstein zei: “Als we wisten wat we deden heette het geen onderzoek”. Dat is niet erg, het is de aanloop naar het doen van slimme dingen. Echte slimmeriken doen regelmatig domme dingen, om daarna bij te sturen. Maar we leven in een samenleving waarin data en informatie een steeds belangrijker rol gaan spelen. Als je in zo’n samenleving die data en die informatie niet serieus neemt, dan doe je geen domme dingen, dan ben je dom. Met fatale gevolgen.

Met dank aan @DaanvanBeek

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: