Spring naar inhoud

De meerwaarde van data

2 juni 2015

Vroeger werden data opgeslagen in bestanden, uitermate telbare verschijningsvormen in applicaties. Het woord data was dan ook een meervoudsvorm, zoals appels en peren. Data waren opgeslagen en data hadden eigenschappen. Dat leest tegenwoordig raar. We hebben tegenwoordig zo ontzettend veel data, dat data een enkelvoudwoord is geworden, zoals water, sneeuw en suiker. Natuurlijk weten we best dat die dingen bestaan uit druppels, vlokken en korrels, maar het is ondoenlijk om ze nog te tellen, zelfs als dat feitelijk nog steeds kan, bijvoorbeeld bij de suiker. Water is, ondanks die druppels en suiker smaakt, ondanks die korrels. En precies op die manier is data, ondanks alle onderliggende data-elementen. Data is een enkelvoudwoord geworden, net als water.

P1020511We hebben tegenwoordig zoveel meer data dan vroeger dat we het inmiddels hebben over data lakes, meren van data, weer net als bij water. Ontelbaar veel data, uit onze eigen bestanden, uit de social media, van camerabeelden of van bestanden op het internet. De (potentiële!) waarde van al die data neemt toe als we die data met elkaar kunnen combineren. Hoe minder geïsoleerde meren we hebben, hoe groter de meerwaarde van die data.

En precies daar dreigt het mis te gaan. Want we kiezen steeds vaker voor specifieke en daarmee geïsoleerde oplossingen. Business schaft zonder overleg met IT iets aan in de cloud. Business-belang tenslotte. Of we kiezen snel voor een oplossing, omdat we wendbaar willen zijn. Vroeger hadden we eiland-automatisering en straks hebben we allemaal geïsoleerde datameren. En dan zijn we in veertig jaar weinig opgeschoten.

Dat mogen we ons natuurlijk niet laten gebeuren. We moeten wel na blijven denken. Natuurlijk gaan we geen nieuwe polit-bureau’s creëren, maar we moeten wel de Raad van Bestuur in staat stellen om op samenhang te sturen. Gelukkig zijn er ook steeds meer middelen om al die data met elkaar te combineren. Maar ook die stellen eisen en om die middelen te gebruiken, zullen we aan die eisen moeten voldoen. Want wie is er beter af, de organisatie met meer datameren, of de organisatie die meer met zijn data doet? Meer hoef ik toch niet te zeggen?

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: