Spring naar inhoud

Dr. Doxeys elixer

19 februari 2015

dr. DoxeyLucky Luke is een stripfiguur, een cowboy in het Wilde Westen. In één van de eerste albums komt een kwakzalver voor, dr. Doxey. Hij reist van dorpje naar dorpje, vraagt de aandacht en gaat op een podium staan. Dan prijst hij zijn drankje aan, een elixer dat helpt tegen alle kwalen. Hij vraagt een vrijwilliger naar voren, die na een paar slokken verandert van een behoeftig oudje in een jeugdige atleet. Iedereen koopt zijn drankje en dr. Doxey reist snel verder naar het volgende dorpje, met de vrijwilliger.

Ik moet vaak aan dr. Doxey denken als ik in mijn vak zie welke oplossingen er allemaal worden aanboden. Een eenvoudig of juist een heel complex model, het werkt tegen alle kwalen. Kijk maar, bij bedrijf X hebben we het met succes gedaan.

Dr. Doxey en zijn geestverwanten waren zo succesvol, omdat het Wilde Westen een onzekere periode was. Vol gevaren, vol bedreigingen en vol onzekerheden. Outlaws bijvoorbeeld en indianen. En allerlei ziektes en kwalen. En dan is het fijn als je ergens voor weinig geld zekerheid kan kopen. Dr. Doxeys elixer bijvoorbeeld.

Inmiddels is onze wereld, het gewilde Westen, ook in zo’n onzekere periode beland. Met outlaws als Uber en Airbnb bijvoorbeeld. Met Indianen die daadwerkelijk uit India komen. Met allerlei bedrijfsziektes en -kwalen. En dus met een heleboel emplooi voor kwakzalvers, op elk gebied, ook op het gebied van management. Allerlei dr. Doxeys melden zich met hun zekerheden, hun elixers, veelal aanpakken en modellen, die een oplossing bieden voor allerlei kwalen. En ze hebben ook nog eens overtuigende voorbeelden en getuigenissen bij zich. Maar het blijven dr. Doxeys. In het beste geval alleen maar slecht voor de portemonnee, maar in veel gevallen ook nog eens voor de gezondheid. Wees alert.

We leven in een onzekere wereld en daar is geen elixer tegen. Behalve dan wennen aan die onzekerheid en er mee leren leven. Wendbaar worden om op verrassingen te kunnen reageren. Of is dat nou dr. Stofbergs elixer?

B. artS tofberg

From → Organisatie

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: