Spring naar inhoud

Meer meningsverschillen!

30 juli 2014

andere kantVoor wie het in de vakantie heeft gemist. In juli werd bekend dat Nederland in 2013 het op drie na meest innovatieve land ter wereld is. Voor de alfa’s: We zijn dus vierde geworden. Vergeleken met de top 3 steken wij schandalig weinig geld in onderwijs. Maar wij hebben iets anders. Beter dan wie ook kunnen wij onze baas tegenspreken. En dat is van groot belang. In de Sovjetunie van Stalin stond de ontwikkeling van alles bijna helemaal stil. Er was maar één mening, en op daarvan afwijken stonden zware straffen die meestal eindigden in Siberië. Daar veranderde dus nooit wat. Voor verandering heb je meningsverschillen nodig. Iedere verbetering is ooit begonnen met een meningsverschil. Met iemand die vond dat het anders moest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ieder meningsverschil leidt tot een verbetering. Het is de kunst om de goede soort meningsverschillen te herkennen en te koesteren. En wat helpt daar nou beter bij dan bazen die zich laten tegenspreken. Die oprecht luisteren en zich afvragen of we deze nieuwe mening moeten koesteren. Die het aandurven op basis van die nieuwe mening hún baas tegen te spreken. Opdat goede ideeën zich kunnen verplaatsen door het bedrijf. Opdat goede ideeën zélf ook weer worden tegengesproken, omdat het altijd beter kan.

We kunnen in West-Europa kiezen uit twee opties: Of we proberen goedkoper te zijn dan China of we proberen beter te zijn. Goedkoper zijn betekent: nog lagere lonen, nog efficiëntere processen, nog meer uitbuiting, nog slechter voor het milieu en de samenleving. Beter zijn betekent: Elkaar waarderen om wat we kunnen, voortdurend verbeteren, inleven in de behoefte van de klant en wendbaar veranderen. In september begint het productieve deel van ons jaar weer. Zullen we elkaar eens flink gaan tegenspreken?

 

Bart Stofberg

3 reacties
 1. Arshad permalink

  De 2 opties voor West Europa zou de kernvraag van elke sourcingstrategie moeten zijn.

 2. Peter permalink

  ik ben er niet mee eens! Is dat een goed begin Bart?

  • Bart Stofberg permalink

   Een beetje ongelukkig geformuleerd:), maar het is een begin. Zonder argumenten snijdt het wel erg weinig hout…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: