Spring naar inhoud

Glazen bolland

15 augustus 2014

totoWel eens geprobeerd de toto in te vullen? Als je drie wedstrijden invult, zijn er maar 27 verschillende mogelijke uitkomsten. En we kennen de kwaliteiten van de teams. Toch zit je er vooral naast. Voorspellen is moeilijk, vooral als het om de toekomst gaat, Yogi Berra zei het al. Je kunt je toekomst maar beter niet afhankelijk maken van die voorspellingen.

Mensen die de toekomst zeggen te kunnen voorspellen, kunnen hier dan ook op een heleboel argwaan rekenen: paragnosten, astrologen, oude vrouwtjes met een glazen bol, het weldenkend deel van de natie moet er weinig van hebben. Eigenlijk is er maar één categorie voorspellers die we serieus nemen, de economen. Dacht ik.

Gisteren zat ik weer een trendverhaal te lezen. Ondertitel: “Wat wordt the next big thing?”. En vervolgens wordt daar ook nog eens een antwoord op gegeven. Geen verrassend antwoord gelukkig (Internet of Things), maar de suggestie is dat je je moet verlaten op toekomstvoorspellingen en dat is misschien nog wel gevaarlijker dan al die veranderingen negeren. Hoe vaak heb je de toto gewonnen?

Veel beter kun je rekening houden met trends (en Internet of Things is een trend) en veel beter kun je je energie er in steken om wendbaar te worden, zodat je op de juiste manier kunt reageren ALS een verandering zich voordoet. Organiseer wendbaarheid, op alle plekken waar je dat wilt hebben. Houd rekening met verandering, maar reken er niet op. Verrekening en misrekening liggen op de loer. Met fatale gevolgen, dat is mijn voorspelling…

 

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: