Spring naar inhoud

Hoge kosten door( )belasting

21 mei 2014

pleisterVandaag een groot artikel in de Volkskrant. Als we allemaal minder snel naar de Eerste Hulp rennen en vaker naar de huisarts, dan scheelt dat een heleboel geld. De tarieven van ziekenhuizen zijn idioot hoog, het plakken van een pleister kost in een ziekenhuis € 165,-. Op pagina 9 staat de clou: Ziekenhuizen berekenen allerlei vaste en incidentele kosten door in de prijs van een behandeling. Als iedereen zijn pleister nu voortaan bij de huisarts laat plakken, dan lopen de ziekenhuizen 21.000 keer € 165,- mis. Dat is bijna 3,5 miljoen euro! Maar de echte kosten van de ziekenhuizen dalen met ongeveer 21.000 keer een pleister, en dat is minder dan € 1000,-! Dat zal er toe leiden dat een heleboel andere tarieven omhoog gaan. Netto besparing: Nog geen duizend euro. En de echte kosten gaan omhoog, want die huisarts kost echt een paar tientjes, die wordt betaald per behandeling.

Precies op dezelfde manier werkt, binnen de meeste organisaties, de doorbelasting van IT. Daar zitten ook allemaal vaste kosten en soms ook incidentele kosten in de tarieven verwerkt en die lokken dan ook regelmatig de verkeerde keuzes uit bij de klanten van IT: De business. Omdat ze besparen op hun IT-kosten en denken dat dan ook de IT-kosten van de organisatie omlaag gaan. Een goede doorbelasting belast de kosten die je veroorzaakt zoveel mogelijk één op één door. De vervuiler betaalt, maar alleen voor de vervuiling die hij veroorzaakt.

Als je de netwerkkosten doorbelast in de prijs van een laptop, kost een laptop voor de business veel meer dan hij voor IT kost. Business krijgt verkeerde informatie en stelt dus onbetrouwbare business cases op. En neemt dus verkeerde beslissingen. Waarom doen we dat? We willen toch transparant zijn? De Raad van Bestuur wil een goed netwerk, laten we de kosten daarvan dan ook doorbelasten aan de Raad van Bestuur. Dan kan die dat zelf doorbelasten aan de rest van het bedrijf. En dan rekenen we voor een laptop de echte kosten van een laptop. De onderneming zal IT er dankbaar voor zijn.

Ik ben bang dat deze blog bijna niet gelezen gaat worden, er staan namelijk cijfers in. En cijfers schrikken af. Precies om die reden hebben we al tientallen jaren krakkemikkige, contra-productieve doorbelasting, die de organisatie op hoge kosten jaagt. Bij ziekenhuizen en bij IT. Doorbelasting van IT, het blijft pleisters plakken.

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: