Spring naar inhoud

Verbaas je vooral ook over jezelf

8 april 2014

De vorige blog had als onderwerp: “Blijf je verbazen, anders word je één van hen”. Wie zich verbaast over de wereld, krijgt er nuance, blikwisseling en inzicht voor terug, stuk voor stuk zeer de moeite waard. Je wordt er volwassener, wijzer en soevereiner van. Doen dus, je verbazen over de wereld. Maar durf je ook nòg een stapje verder te gaan, door je te verbazen over jezelf?

Moet je je voorstellen dat je met een combinatie van verbazing en geamuseerdheid naar jezelf kunt kijken. Als je met ergernis of vanuit slachtofferschap naar jezelf kijkt, maak je jezelf kleiner dan je bent, dat is niet goed. Met mate kritisch naar jezelf of trots op jezelf: Goed zo, je kunt misschien wel eerlijk naar jezelf kijken. Misschien ben je wel goed in balans. Maar als je met oprechte verbazing naar je jezelf kunt kijken, stijg je boven jezelf uit. Dan kun je jezelf echt goed bekijken: Onafhankelijk, lankmoedig en geamuseerd. En net zoals je met verbazing naar anderen kijkt, dan zie je meer. Nuance, blikwisseling en inzicht, maar nu in jezelf. Tel uit je winst!

Met verbazing naar jezelf kijken is als een gesprek met Wim, het zorgt er voor dat je andere dingen ziet. Elke keer weer, van jezelf. Via nuance, blikwisseling en inzicht staan verbazing en geamuseerdheid over jezelf aan de basis van verrassende inzichten in jezelf. Als je om jezelf kan lachen, voorkom je ook nog eens dat anderen het doen.

Nuance, blikwisseling en inzicht, verbazing is een scheppende bezigheid, al helemaal als je die loslaat op jezelf. Je leven wordt lichter en je ontwikkelt jezelf spelenderwijs. Blijf je verbazen over jezelf, anders blijf je wie je bent.

Durf naar jezelf te kijken zonder ergernis, zonder ongepaste trots, maar met oprechte verbazing. Je wordt er zoveel beter van, dat je jezelf vanzelf meer verbaast.

Bart Stofberg

 

From → Divers, Samenwerking

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: