Spring naar inhoud

Blijf je verbazen

26 maart 2014

blikwisseling3Bij één van mijn opdrachtgevers staat op het whiteboard: “Blijf je verbazen, anders word je één van hen”. Dat gaat over een goede vriend van me, Wim, die met een prachtige combinatie van verbazing en geamuseerdheid naar de wereld kijkt. Als je met ergernis of vanuit slachtofferschap kijkt, plaats je je onder de ander, dan maak je je afhankelijk. Leedvermaak of jaloezie: je gaat de competitie aan, je plaats je tegenover de ander. Maar met oprechte verbazing plaats je jezelf een beetje boven de ander. Onafhankelijk, een beetje onkwetsbaar en lankmoedig. En zoals wel vaker vanuit een hoger standpunt, dan zie je meer. Nuance, blikwisseling en inzicht, dat zijn de belangrijkste producten van verbazing.

Laatst lag Wim in het ziekenhuis, en toen kwamen de doctoren langs om zijn situatie te bespreken. Wim stapte uit bed. “daar houden ze niet van, een gelijkwaardig gesprek”. Oprechte verbazing, een beetje geamuseerd. Juist daarom is een gesprek met Wim zo mooi, het doet mij anders naar de wereld kijken. Elke keer weer. Via nuance, blikwisseling en inzicht staan verbazing en geamuseerdheid aan de basis van een stroom aan nieuwe ideeën en verrassende inzichten. Bij hem en bij mij.

Nuance, blikwisseling en inzicht, verbazing is een scheppende bezigheid. Het leven wordt lichter en jij wordt creatiever en origineler. Het houd je buiten de kudde, de volgers en de eenvormigen, het voorkomt daadwerkelijk dat je “één van hen” wordt. Onafhankelijk, een tikkeltje eigenzinnig, maar vooral heel eigen. Je maakt er een onvergetelijke indruk mee.

Laten we allemaal onze ergernis, ons leedvermaak, onze jaloezie maar ook onze desinteresse vervangen door oprechte verbazing. De wereld wordt er beter van, maar nog meer, ieder van ons wordt er beter van. Verbazingwekkend, hè?

Bart Stofberg

One Comment
  1. ik wil ook wel een gesprek met Wim!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: