Spring naar inhoud

Strategy Operations Alignment

26 februari 2014

De meesten kennen wel het negenvlaksmodel: Drie horizontale lagen: Strategie – Tactiek – Operatie, natuurlijk met verschillende namen, en drie vertikale kolommen: Business – Informatie – IT, of zoiets, want ook hier zijn varianten.

Negenvlaksmodel

De horizontale samenwerking noemen we tegenwoordig business IT alignment en dat is een raar woord. Die twee moeten toch samenwerken, dat heet toch geen alignment? In een voetbalelftal heb je toch ook geen linksachter linksvoor alignment? Ga samenwerken en maak het niet zo ingewikkeld, zou je ze willen toeroepen.

Maar het gekke is, waar wel alignment nodig is, daar hoor je nooit over: Vertikaal. Je zou toch willen dat de operatie in lijn is met de strategie? Dat de strategie op de hoogte is van de (on)mogelijkheden van de operatie en daar rekening mee houdt? Dat de middelste laag er voor zorgt dat dat allemaal vanzelfsprekend is? Want wees eerlijk, dat kan best nog een beetje beter. Eigenlijk is dat veel harder nodig dan business IT alignment. Zullen we dàt dan eens goed gaan doen dit jaar: Strategy Operations Alignment. En ongetwijfeld staat er in de strategie iets over de samenwerking tussen business en IT en ongetwijfeld wordt die samenwerking daarna ook operationeel vormgegeven. Laten we Strategy Operations Alignment gaan doen, dan gaat die samenwerking tussen business en IT vanzelf goed.

Bart Stofberg

 

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: