Spring naar inhoud

Scherper, feller, beter

4 mei 2018

Eigenlijk zijn we in Nederland de afgelopen 30 jaar een beetje lui geworden. Als we maar betrouwbaar, efficiënt en effectief waren, dan ging het allemaal wel goed.

Die tijd is niet meer. In de hele wereld staan ambitieuze landen, ambitieuze bedrijven en ambitieuze jongeren te trappelen om hun positie in de wereld te bevechten. We leven ineens in een echte Darwiniaanse Struggle for life. Met uitsluitend Survival of the fittest. Er is alleen nog plaats voor landen, bedrijven en personen die zich gemakkelijk kunnen aanpassen.

Technologie, informatie en sociaal zijn de grote drijfveren en ze ontwrichten de ene markt na de andere en steeds weer opnieuw. En ja, dat is bedreigend, maar het biedt tegelijkertijd ook een heleboel kansen. En die kansen kunnen we benutten. Precies daarvoor moeten organisaties wendbaar en innovatief zijn, ze moeten in staat zijn om op allerlei gebied van richting te veranderen en sprongsgewijs te kunnen veranderen.

Onze verhalen moeten nog aantrekkelijker, nog meer onderscheidend en nog overtuigender zijn. Onze proposities moeten direct en aanwijsbaar bijdragen aan het succes van onze klanten. Onze commerciële slagkracht is ervan afhankelijk, maar ook het succes en het voortbestaan van onze klanten. We moeten ze helpen om de juiste dingen te doen. Hun succes is afhankelijk van onze overtuigingskracht, onze commerciële slagkracht is afhankelijk van hun succes.

Wendbaarheid en innovatief vermogen vergen een heel ander soort organisatie en een heel andere manier van business bedrijven. Een heel andere manier van handelen en een heel andere manier van denken. Ondernemingen zullen in de aanval moeten gaan, ze zullen risico’s moeten nemen, ze moeten creatief zijn, ze moeten fouten durven maken. En dat allemaal op basis van een goed besef van hun toegevoegde waarde, ze moeten weten wat ze bijzonder maakt en op basis daarvan het initiatief nemen. De competitie is zwaarder dan ooit en we zullen op het scherpst van de snede mee moeten doen. Als we in onze comfortzone blijven, dan verliezen we zonder dat het ooit een wedstrijd werd. We moeten onszelf overtreffen en we moeten onszelf geweld aandoen. Er is geen plaats meer voor middelmatigheid. Jammer voor de middelmaat.

Maar wees nou eerlijk, dat is toch ook het mooiste wat er is. Samen het uiterste halen uit de samenwerking. Elkaar vertrouwen, omdat het moet, maar ook omdat het daarom kan. De lat steeds hoger leggen, voor elkaar en voor jezelf. Scherper, feller, beter. Gedreven. Net als vroeger op het sportveld. Een zwaar bevochten 2-1 overwinning geeft veel meer voldoening dan een eenvoudige 6-0. En of het nou tegen zit of niet, de volgende keer moet het beter. Samen ambitieus. Het wordt nooit meer zo gemakkelijk als vroeger. Maar het was nog nooit zo leuk als nu.

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: