Spring naar inhoud

Slechte voornemens

14 januari 2017

goede-voornemensWe hebben de eerste twee weken van het nieuwe jaar er op zitten en dat is traditioneel het moment dat meer dan de helft van die goede voornemens alweer is gesneuveld. We roken weer, we vallen niet af, zijn toch niet meer gaan bewegen en drinken nog net zoveel als vorig jaar. Allemaal heel erg onverstandig.

Organisaties hebben natuurlijk ook goede voornemens, die heten vaak strategie en beleid, maar ze hebben ook een heleboel slechte voornemens, vaak onder dezelfde noemer. Merkwaardig genoeg houden slechte organisatievoornemens het veel langer vol dan goede persoonlijke voornemens, maar ook dan goede organisatievoornemens. Zou het niet een goed idee zijn om bij elke gesneuveld goed voornemen, persoonlijk en organisatorisch, ook een slecht voornemen te laten sneuvelen? Ik heb wel een paar suggesties:

  1. Focus op kosten en kostenbesparing (en niet meer kijken naar toegevoegde waarde en kwaliteit/prijs-verhouding). Of willen we allemaal eindigen als V&D?
  2. Streven naar schaalgrootte (zonder aantoonbaar schaalvoordeel). Stel jezelf vooral de vraag hoe dat schaalvoordeel eruit ziet.
  3. Bezuinigen op IT (en niet kijken naar de mogelijkheden van IT). Als je wilt schoonmaken, bezuinig je niet op de bezems, als je wilt bezuinigen, bezuinig je niet op IT.
  4. De strategie van vorig jaar handhaven (en niet kijken wat er allemaal is veranderd in de wereld). Strategie en strategie-executie zijn kort-cyclisch geworden, je moet blijven bijsturen op het hoogste niveau.
  5. Proberen de toekomst te voorspellen en daar je strategie op afstellen (en je niet zo organiseren dat je snel kan reageren op onverwachte gebeurtenissen). Verwacht het onverwachte.
  6. Denken dat je huidige marktpositie en bestaansrecht toekomstvast zijn (en je niet regelmatig de vraag stellen: waar zijn wij van?). Als je jezelf wilt blijven, zal je jezelf voortdurend opnieuw moeten uitvinden.
  7. Nieuwe technologieën geen plek geven in de bedrijfsvoering (en niet voortdurend blijven zoeken naar nieuwe toepassingen van proven technology en slimme dataoplossingen binnen jouw organisatie). Zonder innovatievermogen heeft een organisatie geen toekomst meer. Iedereen kan innoveren. Iedereen zal wel moeten innoveren.

Ik ben oprecht benieuwd hoeveel van deze slechte voornemens jullie je, formeel of informeel, hebben voorgenomen. Het zou een goed idee zijn om bij elk gesneuveld goed voornemen ook een slecht voornemen te laten sneuvelen. Dan zijn die goede voornemens toch nog ergens goed voor geweest!

Bart Stofberg

 

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: