Spring naar inhoud

Onderscheid

20 januari 2017

We leven in tijden van rigoureuze verandering, het is al vaker gezegd. Ondernemingen moeten veranderen, vaker dan soms en meer dan een beetje. Dat is reden te meer om de schaarse resources (vakmensen!) en de schaarse middelen (geld!) verstandig in te zetten. Fit for purpose, het moet zo goed mogelijk bijdragen aan het doel.

We hebben alleen zo ontzettend veel doelen. Daar is geen beginnen aan, tenzij we ordening aanbrengen. En die ordening is er wel degelijk. Eigenlijk kunnen projecten maar op twee manieren bijdragen aan het succes van de onderneming. Ze verhogen het onderscheidend vermogen of ze verlagen het onderscheidend onvermogen. Allebei kan ook.

anders-5In het kader van projectportfoliomanagement is het dus verstandig om aan projecten twee dingen te vragen: Eerste vraag: Hoe draagt dit project bij aan het verhogen van het onderscheidend vermogen en hoe draagt dit project bij aan het verlagen van het onderscheidend onvermogen? Tweede vraag: Kun je dit laten zien in een goede, kwalitatieve of kwantitatieve business case?

Want laten we eerlijk zijn, meer dan die twee zaken is er niet. Onderscheidend vermogen kwalificeert ons bij onze klanten (of aandeelhouders), onderscheidend onvermogen diskwalificeert ons. Al het andere doet er in ieder geval veel minder toe. Zelfs als iets een heel erg goed idee is, moeten we er pas aan beginnen als we die eerste vraag hebben beantwoord.

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: