Spring naar inhoud

Philips

29 september 2014

Philips - verandering

Vorige week maakte Philips bekend dat het afstand doet van zijn lichtdivisie. Belangrijkste argumenten: focus en specialisatie. Daar zijn twee opmerkingen over te maken.

  1. Schaalgrootte – schaalvoordeel = schaalnadeel. Schaalgrootte die geen voordeel oplevert, levert nadeel op. Geen focus dus en een remmende invloed op specialisatie. Dan moeten we dus snel van die schaalgrootte af. Philips heeft dat al eerder gedaan. Chipmaker NXP en ASML zijn al eerder succesvol afgestoten.
  2. Waar ben ik van? In deze continu veranderende wereld moet je als bedrijf regelmatig aan jezelf vragen: Waar ben ik van? Het antwoord op die vraag verandert namelijk. Grote bedrijven als Kodak, Nokia en Sony bleven te lang in het oude antwoord hangen met (zo goed als) fatale gevolgen. Door afstand te doen van zijn lichtdivisie verlaat Philips zijn oorsprong. Philips heeft de vraag Waar ben ik van? al een aantal keren anders beantwoord en dat is een belangrijkste reden dat het bedrijf nog bestaat.

Dat doet Philips dus goed. Eigenlijk moet iedereen dat regelmatig doen en Philips is een mooi aanknopingspunt voor actie. Meteen mee beginnen maar. Stel jezelf of elkaar de volgende twee (zeven) vragen:

  1. Waar ben ik van? Wat is het bestaansrecht van onze onderneming? Waarom komen onze klanten naar ons toe? Wat maakt onze onderneming bijzonder?
  2. Waar zit schaalnadeel? Welke schaalgrootte draagt niet bij aan schaalvoordeel? Is dat geen schaalnadeel, dat we zo snel mogelijk moeten wegnemen?

Stel jezelf deze vragen. Stel je collega’s deze vragen. Ga er open met elkaar over in discussie. En trek je conclusies. Kost maar een dag. Waarschijnlijk levert het jaren aan veranderingen op. Met dank aan Philips.

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: