Spring naar inhoud

Aan welke race doen jullie mee?

7 januari 2014

RaceVroeger, toen ik nog jong was, deed ik mee aan managementgames. Dan moest je een virtueel bedrijf leiden. Eigenlijk had je altijd drie producten: Eén product dat je in grote hoeveelheden verkocht en waar je moest concurreren op prijs, één product waar de prijs hoog van was en de marges ook en een derde product, waarvan ik me de kenmerken niet meer kan herinneren. Als je het spel wilde winnen, moest je onmiddellijk stoppen met het eerste product, daarvan gingen de marges in de loop van het spel altijd naar de nul. En je moest dat dure product steeds duurder maken en er voor zorgen dat de mensen dat product graag willen hebben, in het spel: doe aan marketing, in het echt: doe aan productinnovatie, blijf voorop lopen in de markt.

Ik moet de laatste tijd veel aan dat spel denken. De meeste ondernemingen stonden en staan nu voor een soortgelijke keus: Aan welke race ga je meedoen? Aan de race to the bottom of aan de race to the top?

Als je kiest voor de race to the bottom, dan moet de kostprijs van je producten naar beneden. Dat betekent alles standaardiseren, salarissen bevriezen, mensen ontslaan, zo weinig mogelijk dure vernieuwing, zo weinig mogelijk opleiding, de productie verhuizen naar een goedkoop land en ja, en wat nog meer?

Als je kiest voor de race to the top, dan moet je investeren in mensen, in vernieuwing van de productie, maar ook in nieuwe producten en nieuwe distributiemodellen, dan moet je vakmanschap en ondernemerschap de ruimte geven en ja, en wat nog meer?

Als ik moest kiezen dan wist ik het wel en als ik moest kiezen bij welke organisatie ik ging werken, dan zou ik willen weten aan welke race zij denken mee te doen.

Juist daarom, om een goed beeld te krijgen, is het handig als dit artikel helemaal volledig is. Wie heeft er nog ideeën om dit artikel te verbeteren en aan te vullen? Wat mist er nog?

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: