Spring naar inhoud

Innovatiedempende structuur

15 februari 2017

Als je 422 goede 100 meters loopt, loop je een heel erg slechte marathon. Door steeds weer op een tussenresultaat te focussen, komt het eindresultaat er bekaaid van af. Als je een marathon niet in zijn geheel aanpakt, krijg je een ellendig eindresultaat. Op precies dezelfde manier moeten we de zorg in zijn geheel bekijken. De zorg nadert een waarlijk ‘tipping point’, binnenkort is alles anders. Nieuwe technologieën, nieuwe data en nieuwe mogelijkheden voor dataverwerking, staan op het punt om de zorg ingrijpend te veranderen.

Als we die nieuwe mogelijkheden optimaal willen benutten, moeten we vooral naar het geheel kijken. En precies daar gaat het fout. De zorg kent structuren, die ons bijna dwingen om suboptimaal te denken en suboptimaal te innoveren. Daar doen we onszelf, maar vooral onze patiënten, cliënten en de hele samenwerking mee tekort.

buiten-de-structuurVeel denkkracht in de zorg is suboptimaal georganiseerd. We werken in ketens, maar de keten zelf stellen we niet ter discussie. We zoeken de verbetering in onze eigen schakel. We maken betere keuzen als we kijken naar het hele leven van een mens en niet naar een specifieke behandeling van een patiënt. De zorg denkt nu in Cure en Care, maar waar blijven Recognition (we doen het wel een beetje), Predict en Prevent? Als we de zorg echt willen verbeteren liggen de mogelijkheden juist helemaal buiten de huidige werkwijze, buiten de huidige taakverdeling, buiten de huidige keten en buiten de huidige manier van denken. Pas als we daar afstand van kunnen nemen, kunnen we echt grote stappen maken.

De kernvraag moet steeds zijn: wat is het beste eindresultaat en niet: wat is het beste tussenresultaat. We mogen geen genoegen nemen met de ambitie om iemand ‘beter’ te maken, we moeten streven naar goed. De baanbrekende vernieuwingen liggen buiten de nu bekende structuren. Als we structuur niet ter discussie durven te stellen, smoren we een heleboel innovatie in de kiem.

Bart Stofberg

 

From → Innovatie, zorg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: