Spring naar inhoud

Ervaring is ook een voordeel

21 augustus 2016

60Vroeger, toen ik nog jong was, was ervaring alles. Zonder ervaring kon je eigenlijk niks en als jonge vent moest je eerst maar eens ervaring opdoen. Dat is later ingrijpend veranderd. De wereld verandert enorm en ervaring is nu vooral zoiets als vasthouden aan verouderde gewoonten. Wim Kok die zijn muis tegen het beeldscherm hield is hiervan een beroemd voorbeeld.

Gelukkig heb ik een heleboel jonge vrienden (dank Tim, Charlotte, Pieter, Rogier, Jantine en anderen!), die er voor zorgen dat mijn ervaring mij niet voortdurend in de weg zit. Ze vertellen mij voortdurend hoe die nieuwe wereld nou echt in elkaar zit en hoe ik me in die wereld moet gedragen. Ze vertellen me over nieuwe ontwikkelingen in de samenleving en welke websites ik ook eens moet bezoeken. Eigenlijk vertellen zij mij over hun ervaringen en omdat hun ervaring jonger is dan de mijne is die waardevoller.

Als alles verandert, is het gevaarlijk om met de blik van (eer)gisteren naar de wereld van vandaag te kijken. En toch, als je met enig abstractieniveau naar al die veranderingen kijkt, zie je toch bekende patronen. Dat sóort dingen blijkt zich toch op dat sóort manieren te gedragen, ondanks al die veranderingen. Als je jezelf maar voldoende blijft wantrouwen en als je maar met voldoende abstractieniveau naar zaken blijft kijken, kom je met die ervaring nog een heel eind. Ervaring is best voordelig. Ach ja, ouder worden heeft meer voordelen dan de jeugd denkt, maar dat is logisch: die ervaring heeft de jeugd nog niet.

Ter ere van mijn 60e verjaardag

Bart Stofberg

From → Uncategorized

10 reacties
 1. Jan permalink

  Bart, van harte!! en laat je ervaring mij verrijken;-)

 2. Jan Hendriks permalink

  Bart, van harte! En ik hoop van jouw ervaringen te mogen blijven leren;-)

 3. Rita permalink

  Gefeliciteerd Bart! Jouw artikel zet me aan het denken en ik ben er nog niet helemaal uit…

 4. Alex van den Bergh permalink

  Ha Bart,

  Gefeliciteerd. 60 is het nieuwe 30!
  (dus die ervaring…. dat valt wel mee)

  😉

 5. Frank Frambach permalink

  Van Harte Bart!!! Weer een nieuwe ervaring erbij…

 6. Mark Dalmulder permalink

  Bart! Nog gefeliciteerd.Fijn dat het ook voordelen heeft 🙂

 7. Hoi Bart gefeliciteerd met je verjaardag en deze mooie blog! Ik zal eens aan een 90 jarige vragen hoe zij dit ervaart. En jij gaat zeker door tot 120!

 8. Alfred de Jong permalink

  Heel herkenbare blog Bart:-) Nog gefeliciteerd met je 60 jarige verjaardag! Grt Alfred

 9. Angelique permalink

  Beter laat dan… helemaal niet. Alsnog van harte!! leuke blog, blijf verbazen!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: