Spring naar inhoud

Informatiestrategie

29 oktober 2014

De wereld waarin we leven verandert ingrijpend en heel erg snel. Grote (Kodak, Nokia) en kleine bedrijven kunnen de veranderingen niet bijbenen en gaan ten onder. Waar we ons altijd konden redden met de drie-eenheid betrouwbaarheid, efficiëntie en effectiviteit, moeten we ons nu steeds weer aanpassen aan veranderende omstandigheden. Wendbaarheid en innovatief vermogen zijn ineens de nieuwe norm.

Dat maakt strategie nog belangrijker dan het al was, maar vooral ook ánders dan het altijd was. In de kern is strategie het in samenhang beantwoorden van drie vragen:

  • Wat zie ik gebeuren in mijn omgeving en hoe sta ik er in dat perspectief voor?
  • Wat is mijn visie daarop?
  • Welke concrete acties zet ik uit?

De allerbelangrijkste vraag in het visiestuk is de vraag: Waar zijn we van? Wat is, onder deze omstandigheden, ons bestaansrecht? Wat maakt ons onmisbaar voor onze klanten? Als de onderneming geen goed antwoord heeft op deze vraag, dan heeft de onderneming geen toekomst. Als de informatiemanager geen goed antwoord krijgt op deze vraag, dan heeft de informatiemanager geen richting. De informatiemanager heeft er groot belang bij dat de Raad van Bestuur een goed antwoord geeft op deze vraag. Op basis van deze vraag kan informatiemanagement, samen met business-management, de informatiestrategie vormgeven:

  • Wat zijn de belangrijkste knelpunten, zorgen en ambities van de business?
  • Hoe vertaal ik die naar een adequate inrichting van de organisatie van Informatie & Technologie (I&T)?
  • Welke beleidsmatige keuzes maken we, en hoe verankeren we dat beleid (architectuur)?
  • Hoe zorgen we ervoor dat we een goede balans vinden tussen het defensieve weerstaan van bedreigingen en het offensieve, wendbare benutten van kansen (risk management)?
  • Tot welke concrete veranderprojecten en –programma’s leidt dat?

Escher - WatervalDeze vijf vragen vormen de strategische agenda van de CIO en de informatiemanager. Net zoals op de tekening van Escher: Strategie lijkt van boven naar beneden te stromen, maar in werkelijkheid (!) is het een continue beweging van dingen die elkaar continu beïnvloeden: “We hebben deze organisatieverandering doorgevoerd, klopt het dat nu dat knelpunt is weggenomen?”

De wereld verandert ingrijpend en heel erg snel, vooral op het gebied van I&T. De technology push, de information push en de social push zijn drie verstorende bewegingen, alle met een grote I&T-component. Meer dan wie ook zijn informatiemanagement, architectuur en (information) risk management in samenhang in staat om de juiste antwoorden te geven. Dat maakt hen ten zeerste RESPONSible en verANTWOORDelijk voor het formuleren van de visie en het uitzetten van de benodigde acties. Informatiemanagement, architectuur en risk management vormen in de aanloop naar 2020 het kloppend hart van het CIO Office, of hoe dat ook gaat heten in de komende jaren.

Waar wachten we nog op? Tot de Raad van Bestuur ons vraagt? Tot het mis gaat? Tot we toestemming krijgen? Kan de onderneming zich dat veroorloven? Kunnen wij dat tegen onszelf verantwoorden?

Nou dan!

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: