Spring naar inhoud

Het scheermes van Janis Joplin

18 april 2014

Janis JoplinJanis Joplin is een zangeres uit de jaren 60. Ze zong ooit in “Me and Bobby McGee”: Freedom is just another word for nothing left to lose. Vrijheid is niet zo fijn en begeerlijk als menig liberaal suggereert. Verworvenheden (een baan, een relatie, kinderen, een mooie auto, …) gaan ten koste van je vrijheid. Als je die verworvenheden tenminste wilt behouden. Daar mag best wat vrijheidsverlies tegen overstaan. Als de verworvenheden maar ruim opwegen tegen de beperkingen. Zo’n verworvenheid mag ook een nog te verwerven verworvenheid zijn, zie alle inspanningen die Epke Zonderland zich heeft getroost voor zijn Olympische medaille.

Als je de opmerking van Janis Joplin omdraait, staat er: Als iets ten koste gaat van mijn vrijheid, dan kan daar maar beter een hele beste verworvenheid tegenover staan. Zo beschouwd is een bureaucratie een organisatie waar veel regels gelden waar onvoldoende verworvenheden tegen overstaan. Al die regels maken de organisatie star. Ze voorkomen dat de organisatie in staat is om snel te reageren op veranderingen en ze zijn dus een belangrijke belemmering voor de wendbaarheid van de organisatie. Het scheermes van Janis Joplin: je regel voor regel afvragen welke verworvenheid er mee gebaat is en of dat die vrijheidsbeperking wel waard is. Als dat niet het geval is, mag de regel meteen weg. Het scheermes van Janis Joplin is een belangrijke stap naar wendbaarheid.

(Naar aanleiding van reacties op de vorige blog, deze oude nog maar even van stal gehaald. Ik heb geen bezwaar tegen regels, maar ik heb grote bezwaren tegen te veel regels. In de regel (!) zou ik willen zeggen: Als je kunt glimlachen om de vorige blog, ben je op de goede weg, als je boos wordt, ben je verkeerd bezig, dan is het tijd voor het scheermes van Janis Joplin!)

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: