Spring naar inhoud

Jong-leren

9 december 2013

JetsonsWe leven in een ongelooflijk snel veranderende wereld. Hele markten worden van het ene op het andere moment overhoop gegooid. Op het ene moment ben je marktleider in de fotografie en heb je zelf de digitale camera uitgevonden en op het andere moment verkeer je in faillissement, omdat je niet goed heb gereageerd op de uitvinding van de digitale fotografie (Kodak). Zo ben je marktleider op het gebied van mobiele telefoons en zo ben je opgeslokt door Microsoft, omdat je weinig bestaansrecht hebt in de markt van de smart-phones (Nokia). Tot kort geleden had je een succesvolle boekwinkel of DVD-winkel met een heleboel vaste klanten en ineens komt er bijna niemand meer. Enzovoort…

Het wordt steeds moeilijker om de toekomst te voorspellen, maar tegelijkertijd ben je, als individu en als organisatie, steeds meer afhankelijk van je vermogen om snel op veranderingen te reageren. Strategie wordt alleen maar belangrijker:

  • Welke trends zijn relevant voor mij?
  • Wat is mijn visie op die trends, wat betekenen ze voor mij?
  • Welke concrete acties ga ik wanneer uitvoeren?

Dat vergt een goed zicht op de trends in de wereld en dan kan je maar beter veel met jongeren praten, die staan tenslotte (veel meer dan jij!) midden in die toekomst. Ik praat veel met jonge mensen over deze drie vragen. Dat helpt me om te zien wat er in de wereld gebeurd. Dan kan ik trends benoemen en ontwikkelingen herkennen. Zodat ik beter voorbereid ben op de toekomst, ook al is die niet voorspelbaar. O ja, ik voel me nog heel erg jong, maar ik ben het niet. Als ik jong zeg, bedoel ik jonger dan 30. Hoe vaak praten jullie over die drie vragen met jongeren, bijvoorbeeld uit je werk? Als ik in de Raad van Bestuur zat, zou ik er voor zorgen dat er altijd minstens één jongere bij elke vergadering zou zitten.

Bart Stofberg

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: