Spring naar inhoud

Nieuwsgierigheid

14 oktober 2013

Ik heb (heel vroeger!) op school geleerd dat er drie productiefactoren zijn: natuurlijke hulpbronnen, arbeid en kapitaal. Die drie dingen maken samen productie  mogelijk, het produceren van producten en diensten. Later hebben we daar informatie of kennis aan toegevoegd, die zijn tegenwoordig ook onmisbaar. En inderdaad, met die vier productiefactoren kun je vandaag de dag nog steeds produceren.

Maar als je dat over tien jaar nog steeds wil doen, dan heb je niet genoeg aan die vier dingen. Dan moet je je voortdurend vernieuwen, dan moet je wendbaar worden en innovatief zijn. Daar voorzien de vier nu bekende productiefactoren niet in. Ik voorspel dat we over tien jaar, door schade en schande wijs geworden, een vijfde productiefactor gaan benoemen: Nieuwsgierigheid.

Nieuwsgierig is gierig naar nieuws. Begerig, gretig, verlangend, inhalig zelfs, naar nieuwigheid. Maar anders dan gierig is nieuwsgierig niet vrekkig. Verworven kennis wordt gretig gedeeld. Nieuwsgierigheid is breed, het wil van alles weten over van alles. Waar gierige mensen elkaar afstoten, daar trekken nieuwsgierige mensen elkaar aan. Om kennis te vermenigvuldigen, moet je het delen.

Nieuwsgierigheid is de basis van vernieuwing. Nieuwsgierigheid neemt nooit genoegen met wat er is, er is vast meer, het kan vast ook anders. Nieuwsgierigheid borrelt, nee sterker, het gist en het bruist. Nieuwsgierigheid is de bron van nieuwe ideeën. Weten jullie wie de nieuwsgierige mensen in jullie organisatie zijn? En zijn jullie niet heel erg nieuwsgierig naar hun nieuwe ideeën?

 

Investeer in nieuwsgierigheid. Wek het op, geef het ruimte en breng nieuwsgierigen met elkaar in contact. Pluk er de vruchten van en vernieuw, innoveer, word wendbaar. En als je dan over tien jaar leest dat nieuwsgierigheid ook een productiefactor is, kun je heel nieuwsgierig vragen: Nee, echt? Vertel, hoe zit dat dan?

Bart Stofberg

One Comment
  1. Bart Stofberg permalink

    De blog gaf aanleiding tot een discussie. Ik moet een nuance aanbrengen: Niet alle nieuwsgierige mensen zijn vernieuwers. Maar andersom is wel waar: Alle vernieuwers zijn nieuwsgierig.

    Bart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: