Spring naar inhoud

Jong gedaan, oud geleerd

11 oktober 2013

Ik was gisteren op het congres [veilig] door innovatie, georganiseerd door de NCTb. Ik vertelde daar dat je innovatie (niet) kunt organiseren. Eén van de sessies die ik heb gevolgd, heette “Praatjesmakers”. Op krukjes zaten een stuk of acht, zo te zien behoorlijk getalenteerde, jongeren van tussen de 16 en 20. Natuurlijk met veel kennis van IT. Er was trouwens maar één meisje bij. De zaal, vooral mensen uit het veiligheidsdomein met kinderen, kon vragen stellen aan dit panel en daar ging de zaal gretig op in. Je kunt wel zeggen dat daar behoefte aan was.

Aan het eind van de sessie heb ik de zaal gevraagd hoeveel van hen jongeren structureel inzette als adviseur. Tot mijn verbazing staken een stuk of 10 (van de 80?) hun hand op. De jongeren gaven later aan dat ze dat schandalig weinig vonden, ik vond het juist spectaculair veel. Ook de rest van de dag bleek overigens dat op het gebied van innovatie en creativiteit een groot deel van het bedrijfsleven wel een voorbeeld kan nemen aan (in ieder geval dit deel van) de publieke sector. Veel gedrevenheid, veel openheid en heel veel vakmanschap.

Ik ga elke maand met twee of drie jonge collega’s (nou ja, ze naderen alweer de 30) een hapje eten en/of de kroeg in. Dan bespreken we de wereld. Ik put daar veel inspiratie uit, zij kijken zó anders naar de wereld dan ik, ik leer er iedere keer heel veel van. En zij vinden het kennelijk de moeite waard om daar wat reflecties van een oude man voor terug te krijgen. En het is ook nog eens heel erg gezellig, er valt veel te lachen als je over de wereld praat.

Ik begrijp niet dat er mensen van boven de 35 zijn die denken dat ze de wereld kunnen begrijpen zonder met jongeren te praten. De wereld verandert snel en ingrijpend en niet onder jouw ogen. Wel onder die van hen. Je doet jezelf en je onderneming tekort als je niet regelmatig met jongeren praat. En naar ze luistert. Waarom laat je niet structureel één jongere deelnemen aan je management team? Zonder portefeuille, en in het begin onder begeleiding, maar wel met recht van spreken. Goeie kans dat hij/zij al bij je onderneming werkt. Of neem eens echt de tijd om je strategie met hen door te spreken. En laat ze daar eens op reageren. Nieuwsgierigheid en blikwisseling staan aan de basis van vernieuwing en innovatie. Reken maar dat dit blikwisseling oplevert. Of ben je zelf niet nieuwsgierig genoeg?

Bart Stofberg 

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: