Spring naar inhoud

Rokjesdag

25 september 2013

RokjesdagOp 14 april was het dit jaar rokjesdag. Rokjesdag is de eerste keer dat het weer zo lekker is dat vrouwen en meisjes massaal met een rokje de straat op gaan. Als officieel begin van de lente en opmaat voor de zomer, is rokjesdag een symbool, het begin van een mooie, nieuwe tijd. Rokjesdag staat voor vrolijkheid, voor optimisme, voor guitigheid en voor plezier. Rokjesdag kondigt een nieuw tijdperk aan.

Inmiddels is het september en de herfst dient zich aan. De laatste warme dag is veel moeilijker te herkennen dan de eerste. Wanneer was de laatste rokjesdag? Is die überhaupt al geweest? Heel stiekem zijn de lente en de zomer er vandoor gegaan. Bijna ongemerkt is het weer net zo guur en koud als het was voor 14 april.

Zie je de parallel? Organisaties organiseren ook altijd rokjesdagen. Alleen beginnen die vaak in september. En ze heten anders: Cultuurverandering, of nieuw beleid, of verbeterplannen. Maar wel degelijk als officieel begin van de lente en opmaat voor de zomer en het begin van een mooie, nieuwe tijd. En die gaat wel degelijk samen met vrolijkheid, optimisme, plezier en zelfs met guitigheid. Het gaat allemaal anders worden en we hebben er allemaal heel veel zin in. Het begin van een nieuw tijdperk.

En net als met rokjesdag is het erg moeilijk om de laatste dag van het nieuwe tijdperk aan te wijzen. Maar die laatste dag is er zeker geweest, want inmiddels is het weer ambitieherfst geworden. Ongeveer in maart/april, als het buiten rokjesdag is.

Zullen we afspreken dat we bij de volgende ambitieuze verandering  ook afspreken hoe we er voor zorgen dat de verandering beklijft? Dat we afspreken hoe we er na een half jaar mee omgaan en na een jaar. Zodat we ook echt het gevoel hebben dat het een structurele en blijvende verandering is? Zodat niet iedereen zegt: “Ach, rokjesdag. Gaat wel weer over. In de lente!”

 

Bart Stofberg

From → Samenwerking

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: