Spring naar inhoud

Kwaliteit is niet meetbaar

17 september 2013

Hoe ingewikkelder onze omgeving, hoe groter onze behoefte aan eenvoud. Dat is terecht, maar zoals Einstein zei: “ Je moet de dingen zo eenvoudig mogelijk maken, maar niet nog eenvoudiger”. En dat is precies wat we doen als we kwaliteit meetbaar maken. De werkelijkheid bestaat uit oneindig veel parameters, en daar kies je er een paar uit. Natuurlijk, meten is weten, de informatie die je krijgt, helpt je om een oordeel over de kwaliteit te vellen. Maar meten is ook vergeten, van al die andere parameters die je niet meet en, als je niet uitkijkt, over het hoofd ziet. Als je meet, moet je je steeds afvragen wat de werkelijkheid is achter die gegevens. Kwantiteit kun je meten, kwaliteit kun je alleen toetsen, beoordelen met verstand van zaken. Want zeg nou zelf, als kwaliteit meetbaar was geweest, hadden we het toch wel kwantiteit genoemd?

Bart Stofberg

 

Meer weten? Lees (zie publicaties):

  • SMART is niet even slim, met de kwalitatieve variant SMARTT 2.0
  • Pas op je tellen, over de 9 grote risico’s van meetbare doelen

From → Samenwerking

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: