Spring naar inhoud

Antifragiel

4 september 2013

antifragielWat is het tegengestelde van de bewering: Ik ben allergisch voor spinazie? Je zou zeggen: Ik ben niet allergisch voor spinazie. Maar als ik die eerste bewering herformuleer: Ik word slechter van spinazie, dan is het tegengestelde natuurlijk: Ik word beter van spinazie.

Precies zo’n redenering heeft Nassim Nicholas Taleb in zijn boek Antifragiel. Een Chinese vaas is fragiel, die moet je weg houden van alle dynamiek. Als je die met de post verstuurt, staat er op “Voorzichtig! Breekbaar! Niet schudden”. Een steen is robuust, die maakt het niets uit of je er wel of niet mee schudt. Maar wat nou als je op het pakje kan zetten: Veel schudden, zo hard mogelijk. Daar wordt het beter van. Die eigenschap noemt Taleb antifragiel.

Natuurlijk is antifragiel familie van wendbaar. Maar wendbaar is bewust en georganiseerd en antifragiel is eerder een karaktereigenschap. Misschien is antifragiel wel intrinsiek wendbaar.

De openingszin van Taleb’s boek is: Wind dooft kaarsen, en wakkert vuur aan. Dé vraag die bedrijven moeten beantwoorden: Hoe worden wij het vuur, dat door de wind van verandering alleen maar wordt aangewakkerd?  Met die vraag ga ik het boek lezen. Ik ben op bladzijde 29, het boek heeft 450 pagina’s. Ik hou jullie op de hoogte.

 

Bart Stofberg

From → Uncategorized

2 reacties
  1. Reblogged this on kwalitisme and commented:
    Voeg hier je gedachtes toe.. (optioneel)

  2. Good rreading

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: