Spring naar inhoud

Wat Nederland zo bijzonder maakt

31 augustus 2013

Onlangs stond Nederland weer eens vierde (van de wereld) op het gebied van innoverend vermogen. En dat terwijl we relatief weinig geld besteden aan onderwijs. Hoe doen we dat toch?

Dat komt doordat we op een andere lijst eerste staan. Er is namelijk geen land in de wereld waar mensen zo gemakkelijk hun baas tegenspreken als Nederland. Innovatie komt voort uit verschillen van mening. Elke verbetering begon ooit met een meningsverschil. Dat wil niet zeggen dat ieder verschil van mening leidt tot verbetering, maar je hebt voor verbetering wel afwijkende meningen nodig. Denk maar niet dat er in de tijd van Stalin veel nieuwe dingen werden bedacht. Alle meningen stonden tenslotte al vast, daar kon je maar beter niet aan twijfelen.

In Nederland heeft iedereen een eigen mening en die mag je horen. Als daar ook nog eens ideeën bij horen (dat is natuurlijk lang niet altijd het geval, hè Geert), dan leidt dat hier al snel tot bevlogen discussies. En tot de uitvoering van die ideeën.

Al die verschillende meningen en ideeën die we hier mogen hebben en verkondigen, ook tegen onze baas, al die felle discussies, waarin we elkaar inspireren, al die ideeën die we daarna samen verder kunnen uitwerken, dragen allemaal bij aan het economische succes van Nederland. Al die rebelse gedragingen, dat nooit eens accepteren van de status quo, al die ambities om het (heel!) anders en beter te doen, dragen enorm bij aan onze welvaart. Misschien goed om je dat te realiseren als je weer een keer zo’n enthousiaste dwarsdenker tegenkomt.

 

Daan RoosegaardePS       Geen idee waar ik het over heb? Kijk zondagavond vooral naar Zomergasten. Daan Roosegaarde is er zo ééntje en meer dan een beetje.

From → Innovatie

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: