Spring naar inhoud

Restaurantwiskunde

30 augustus 2013

OberAls ik met negen vrienden uit eten ga en we spreken af dat we aan het eind de rekening door tien delen, dan gaat iedereen een bepaald gedrag vertonen: een duur voorgerecht, een duur hoofdgerecht, drie cognacjes voor het toetje, enzovoort. Als we de rekening krijgen, zeggen we allemaal: “Wat is dit een duur restaurant!”

Als ik met diezelfde vrienden in hetzelfde restaurant ga eten en we spreken af dat iedereen voor zichzelf betaalt, vertonen we dat gedrag veel minder. De totaalrekening is dan ongeveer 20% lager.

IT-doorbelasting is bijna altijd gebaseerd op het eerste principe. Een eenvoudige doorbelasting die is gebaseerd op het principe “de vervuiler betaalt”, verlaagt de IT-kosten met  15 tot en met 20%. Informatiemanagement zou IT onder druk moeten zetten om een doorbelasting te introduceren. Iedereen die daar nu mee begint, kan vanaf 1 januari 2014 rekenen op twee dingen: De IT-kosten gaan met 15 tot 20% naar beneden en IT wordt alleen maar ingezet als het rendabel is. Waar wachten we nog op?

Bart Stofberg

One Comment
  1. Ramon permalink

    De spijker op zijn kop! Als kosten niet doorbelast worden gaan we er niet bewust mee om. Maar da’s niet alleen in IT hoor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: